15.10.17

Η Ε.Ε. μελετά τη μετά-Brexit εποχή...


Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί στη Βρετανία να συζητήσουν τον χαρακτήρα των σχέσεων των δύο πλευρών μετά το διαζύγιο, ωστόσο σύμφωνα...
με προσχέδιο εγγράφου που διέρρευσε, το θέμα έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των 27.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το δίκτυο BBC, οι 27 χώρες μέλη πρέπει να συζητήσουν πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία μετά το Brexit ώστε να είναι προετοιμασμένες για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

Αν και το έγγραφο αυτό είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αναφέρει το BBC θα τεθεί υπ’ όψιν των ηγετών των 27 την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων, τον έγγραφο που συντάχθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζει μεταξύ άλλων ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, κυρίως λόγω της άρνησής της να πληρώσει το ποσό της εξόδου που της ζητά η Ε.Ε. ή έστω να κάνει μια αποδεκτή προσφορά.

Επίσης, αναφέρει ότι αν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, οι διαπραγματεύσεις για μια σχέση ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

Μεταξύ άλλων, θα γίνει μια έκκληση προς τη Βρετανία να κάνει μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση στα θέματα-κλειδιά, όπως το οικονομικό και τα δικαιώματα των Βρετανών και των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Ε.Ε. ή στη Βρετανία αντίστοιχα.

Επίσης θα προτείνει τη διεξαγωγή συνομιλιών για μια περίοδο μετάβασης και τη μελλοντική σχέση Ε.Ε.-Βρετανίας, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση «το συντομότερο δυνατό».

Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λονδίνου για τους όρους του διαζυγίου, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδία, ωστόσο ακόμη μία φορά δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αν και σύμφωνα με τη βρετανική πλευρά υπήρξε «πρόοδος» και μένει η Ε.Ε. να κατανοήσει τις ανησυχίες της Βρετανίας στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, βρεθήκαμε πάλι μπροστά σε αδιέξοδο.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει έως τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: