31.10.17

80.000 αναρτήσεις, 131.000 tweets και 1.100 βίντεο...

Νέα διάσταση παίρνουν οι έρευνες για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική πολιτική σκηνή με...
τις μεγάλες εταιρείες μέσω κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν τα αριθμητικά στοιχεία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, Reuters και BBC οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας έστειλαν στο Κογκρέσο τα νούμερα της ρωσικής εμπλοκής στο πλαίσιο της έρευνας για υπόγεια επιρροή από τη Μόσχα στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Με βάση τα στοιχεία Ρώσοι πράκτορες «φύτεψαν» περίπου 80.000 αναρτήσεις στο Facebook, τις οποίες είδαν έως 126 εκατομμύρια χρήστες (περίπου οι μισοί ψηφοφόροι στις ΗΠΑ), ενώ παράλληλα έκαναν πάνω από 131.000 «τιτιβίσματα» στο Twitter και ανάρτησαν περισσότερα από 1.100 βίντεο στο YouTube.

Το Facebook ανέφερε ότι η Υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών, η οποία φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο, έκανε 80.000 κατευθυνόμενες αναρτήσεις, τις οποίες είδαν περίπου 29 εκατομμύρια χρήστες μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Αυγούστου 2017. Στη συνέχεια, μέσω διάχυσης τους (με like, share κ.α.), τα μηνύματα αυτά έφθασαν σε 126 εκατ. χρήστες. Η εταιρεία βρήκε, ακόμη, και διέγραψε από 170 λογαριασμούς του Instagram, από όπου είχαν γίνει άλλες 120.000 αναρτήσεις με περιεχόμενο συνδεόμενο με τη ρωσική επιρροή. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι το Facebook είχε εντοπίσει διαφημίσεις αξίας άνω των 100.000 δολαρίων, που είχαν πληρωθεί από τη ρωσική Υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών.

Με βάση τα στοιχεία οι περισσότερες αναρτήσεις δεν ήταν άμεσα πολιτικού περιεχομένου, ωστόσο, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας Κόλιν Στρέτς (θα καταθέσει στο Κογκρέσο), αποτελούσαν «μια ύπουλη προσπάθεια να διχάσουν τους ανθρώπους» μέσα από «βαθιά ενοχλητικά» μηνύματα, τα οποία αφορούσαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων φυλετικών, θρησκευτικών, δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, οπλοκατοχής κ.α.

Ο Στρετς ανακοίνωσε ότι το Facebook «είναι αποφασισμένο να αποτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά». Από την άλλη, το Facebook επεσήμανε ότι οι συνδεόμενες με τη Ρωσία αναρτήσεις αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των δισεκατομμυρίων αναρτήσεων των χρηστών του.

Από την πλευρά της η εταιρεία του Twitter κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ανακάλυψε και διέγραψε 2.752 λογαριασμούς συνδεδεμενους με την ίδια ρωσική Υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2016, από τους οποίους εστάλησαν περίπου 131.000 tweets. Ακόμη, εντόπισε περισσότερους από 36.000 αυτοματοποιημένους λογαριασμούς, που στο ίδιο τρίμηνο είχαν κάνει 1,4 εκατομμύρια αναρτήσεις (συνδεόμενες επίσης με τη Ρωσία) σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και τις οποίες είχαν δει οι χρήστες περίπου 288 εκατομμύρια φορές. Το Twitter επεσήμανε ότι αυτά τα 1,4 εκατ. μηνύματα ήσαν λιγότερα από το 1% των συνολικών «τιτιβισμάτων» της προεκλογικής περιόδου.

Η ρωσική Υπηρεσία Διαδικτυακών Ερευνών, όπως καταθέτει η Google, είχε αγοράσει διαφημίσεις και είχε δημιουργήσει «κανάλια» στο YouTube για να «ανεβάζει» σύντομης διάρκειας βίντεο με διχαστικό κοινωνικό περιεχόμενο για τις φυλετικές σχέσεις, τη συμπεριφορά των αστυνομικών στις ΗΠΑ, τη Συρία κ.α.

Τα στοιχεία που παρέθεσε η Google δείχνουν ότι 18 κανάλια του YouTube «πιθανώς σχετίζονταν» με Ρώσους πράκτορες που αναρτούσαν βίντεο. Συνολικά, εκτιμάται ότι αναρτήθηκαν περισσότερα από 1.100 τέτοια βίντεο συνολικής διάρκειας 43 ωρών μεταξύ 2015-καλοκαιριού 2017. Αλλά σχετικά λίγοι χρήστες τα είδαν (περίπου 309.000 φορές), ενώ μόνο το 3% αυτών των βίντεο είχαν πάνω από 5.000 «χτυπήματα». Η Google διαβεβαιώνει ότι βρήκε ενδείξεις μόνο περιορισμένης ρωσικής παρέμβασης στις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για τις τεράστιες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης η ανακάλυψη ρώσικου «δάκτυλου» αποτελεί ισχυρό πλήγμα και για τον λόγο αυτό ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα.Το Facebook ανακοίνωσε μια πιο αυστηρή πολιτική διαφάνειας σχετικά με το ποίος πληρώνει για τις πολιτικές διαφημίσεις στο δίκτυό του, κάτι που προτίθεται να κάνει και η Google. Η τελευταία, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα κινηθεί εναντίον του ρωσικού δικτύου RT, που έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινό στο YouTube, παρόλο που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν το RT βασικό εργαλείο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Αντίθετα, το Twitter έκανε γνωστό ότι θα απαγορεύσει τόσο το RT όσο και το επίσης ρωσικό Sputnik...

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: