31.10.17

Τη λύπη του για την ερμηνεία που δόθηκε σε δηλώσεις του εξέφρασε ο πρέσβης της Ισπανίας...

Τη λύπη του που οι δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο «έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με...
την πραγματικότητα» εξέφρασε ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, μετά την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τον καλούσε να «ανασκευάσει τις ατυχείς δηλώσεις του». Ο Ισπανός πρέσβης δήλωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί «με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές αρχές».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ισπανίας εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και την απόρριψη μονομερών ενεργειών που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων. Τέλος, η πρεσβεία της Ισπανίας διαμηνύει πως «οι δύο σύμμαχοι και φίλες χώρες μας είναι ενωμένες με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και πολιτισμού, και θα προσπαθήσει σε υπέρτατο βαθμό να εμβαθύνει την εξαιρετική αυτή σχέση που μας ενώνει».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλονίας, ο Ισπανός πρέσβης είχε σημειώσει πως «η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι δεν καταδίκασε την προσπάθεια απόσχισης. Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».

Σε ό,τι αφορά την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία, ο Ισπανός διπλωμάτης ανέφερε ότι επρόκειτο για γεγονός που τον εξέπληξε και εξακολουθεί τον εκπλήσσει. «Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ήταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» πρόσθεσε, ενώ στο ερώτημα αν πήρε απάντηση, σημείωσε: «Δεν υπήρξε και ούτε περιμένουμε κάποια απάντηση. Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος μου είπε ότι λυπάται για το συμβάν, με κάλεσαν επίσης από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια».

Τα σχόλια του Ισπανού πρέσβη προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τον κάλεσε. «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση» ανέφερε το ΥΠΕΞ και σημείωσε: «Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ο Ισπανός πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας. Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μη συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε το ΥΠΕΞ...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: