31.10.17

Ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα...

«βλέπουν» N.Y.Times και BBC...

Η οικονομία της ευρωζώνης απολαμβάνει εκ νέου ισχυρότερη και μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης, μετά από μια βραχύβια υποχώρηση λόγω...
της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat.
 

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν 2,5% μεγαλύτερη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 από ό,τι ήταν το προηγούμενο έτος. Παράλληλα και η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,9%, από 9% τον προηγούμενο μήνα, μειώνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 96.000 και σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό 9 ετών.

Η έκθεση της Eurostat παρέχει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη έχει αποκτήσει δυναμική φέτος, παρακάμπτοντας μια σειρά δυνητικών κινδύνων, ιδίως μέσω της ήττας των λαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις εκλογές στις μεγάλες οικονομίες, όπως η Γαλλία.

Οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα έχουν επίσης υποχωρήσει, ενώ και οι τρέχουσες εντάσεις στην Ισπανία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν φαίνεται να κλονίζουν προς το παρόν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος το ΒΒC αναφέρει ότι το συνολικό μήνυμα από την ανάπτυξη της ευρωζώνης με ποσοστό 0.6% το γ΄ τρίμηνο ενισχύει την εικόνα μιας οικονομίας της ευρωζώνης που, επιτέλους, ανακτά δυνάμεις. Πρόκειται για καλό ποσοστό ανάπτυξης ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται η σταδιακή πτώση στην ανεργία. Πάντως, τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να είναι υψηλά σε μερικές χώρες και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, τουλάχιστον σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΚΤ.

Επίσης, το BBC επισημαίνει πως «στοιχεία από την ελληνική στατιστική υπηρεσία κατέδειξαν ότι η οικονομία της χώρας επέστρεψε στην ανάπτυξη κατά το α΄ τρίμηνο του 2017»...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: