29.10.17

Παρακολουθήσεις, κοριοί και μάρτυρες στην Καταλονία...

Μετά τις δραματικές εξελίξεις της Παρασκευής στο μέτωπο Καταλονίας-Μαδρίτης, η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται να είναι κρίσιμη. Βαρκελώνη και Μαδρίτη αναμένεται να...
«ανοίξουν τα χαρτιά τους», ενώ θα μπουν σε σειρά και οι νομικές διαδικασίες κατά εκείνων που συμμετείχαν τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί, για ακόμη μία φορά, ο καθαιρεμένος Κάρλες Πουτζντεμόν, ενώ μένει να φανεί εάν τα εντάλματα σύλληψης για εκατοντάδες Καταλανούς αξιωματούχους θα τεθούν σε ισχύ.

Οι Mossos D' Esquadra, πάντως, έλαβαν σήμερα εντολή να κατεβάσουν από τα γραφεία και τα αστυνομικά τμήματα τα πορτραίτα του πρώην προέδρου της Τζενεραλιτάτ και να... εξαφανίσουν όλες τις φωτογραφίες των μελών της καταλανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι, με βάση το άρθρο 155, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης παίρνει στα χέρια της τις εξουσίες του προέδρου και αντιπροέδρου της Τζενεραλιτάτ.

Την ίδια στιγμή, η El Pais, αποκαλύπτει τις έρευνες της Ισπανικής Πολιτοφυλακής, στην υπόθεση οργάνωσης και πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Οι Αρχές έχουν δύο καταθέσεις μαρτύρων που τοποθετούν τους Κάρλες Πουτζντεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας ως πρωταγωνιστές των διαδικασιών για την ψήφο της 1ης Οκτωβρίου.

Μέσα από την έρευνα, βέβαια, αποκαλύπτεται και το γεγονός ότι οι ισπανικές αρχές παρακολουθούσαν υψηλόβαθμους Καταλανούς αξιωματούχους αρκετούς μήνες πριν το δημοψήφισμα.

Οι μάρτυρες

Δύο μάρτυρες, ο επιχειρηματίας Βισέντ Νος και ο υπάλληλος Κουιμ Φρανκέσα κατέθεσαν ενώπιον της Guardia Civil ότι ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζντεμόν και ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας είναι εκείνοι που έλαβαν τις αποφάσεις για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Αυτό καταγράφεται στις αναφορές που παραδόθηκαν από τους αστυνομικούς στο δικαστήριο της Βαρκελώνης, στην ομάδα που πραγματοποιεί έρευνα για εγκλήματα που αφορούν στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος και την προσπάθεια συγκρότησης κρατικών δομών.

Η υπόθεση αυτή έχει μείνει κρυφή εδώ και αρκετούς μήνες και περιλαμβάνει τις παρακολουθήσεις (μέσω κοριών) υψηλόβαθμων αξιωματούχου της Τζενεραλιτάτ, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι διαδικασίες αναφέρουν ότι ο Πουτζντεμόν, ο Ζουνκέρας και η γενική γραμματέας της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Μάρτα Ροβίρα, μαζί με άλλα 15 άτομα τα οποία οι μάρτυρες δεν έχουν αναγνωρίσει, προετοίμασαν και ηγήθηκαν των ετοιμασιών για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Ένας από τους μάρτυρες τοποθέτησε στις συναντήσεις αυτές και τους Χαβιέ Βεντρέλ και Κάρλες Μούντο.

Ο «Ζόρντι» και το σύστημα ψηφοφορίας

Οι εκθέσεις, τις οποίες έχει στην κατοχή της η El Pais, κάνουν λόγο για πέντε μάρτυρες. Ένας από αυτούς που έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ήταν ο Φρανκέσα, ο οποίος εργαζόταν για τη συμμετοχή των πολιτών σε διάφορα δημοτικά συμβούλια. Εξήγησε στους πράκτορες ότι «κάποιος Ζόρντι» τον πλησίασε από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στην Βαρκελώνη και συζήτησαν τις «νομικές πτυχές», ενός συστήματος ψηφοφορίας που δεν θα μπορεί κάποιος να επηρεάσει. Ο «Ζόρντι» τον ενημέρωσε ότι το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί είναι παράνομο.

Αλλά ο Φρανκέσα δεν μπορούσε να το κάνει μόνος του και επικοινώνησε με τον Νος, έναν επιχειρηματία που έχει αρκετές εταιρείες πληροφορικής. Ο Φρανκέσα και ο Νος συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τζενεραλιτάτ στις 16 Αυγούστου στη Βαρκελώνη. Εκεί ο Πουτζντεμόν, ο Ζουνκέρας, η Ριβέρα και «άλλοι 15» ζήτησαν πληροφορίες για το σύστημα ψηφοφορίας. Σύμφωνα με την κατάθεση του Νος οι πολιτικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το σύστημα. Η Ροβίρα, ιδιαίτερα,  τους ζήτησε εάν οι Καταλανοί του εξωτερικού θα μπορούσαν να ψηφίσουν και εκείνοι απάντησαν ναι. Τελικά, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν με το πρόγραμμα σε περίπτωση που θεωρηθεί παράνομο.

Ο Φρανκέσα αναφέρει ακόμη ότι μετά από αυτή τη συνάντηση αξιωματούχοι της Τζενεραλιτάτ επικοινώνησαν εκ νέου μαζί του και τους είπε ότι το κόστος θα είναι περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ πραγματοποίησε ακόμη μία συνάντηση με τεχνικούς της υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών της Καταλονίας (CTTI).

ο πρόγραμμα για το σύστημα ψηφοφορίας, όμως, δεν προχώρησε και ο Φρανκέσα αποφάσισε να μη συνεχίσει τις επαφές γιατί «τα χρονοδιαγράμματα ήταν πολύ δύσκολο να τηρηθούν». Ο Νος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «δεν ήξερα ότι θα απευθυνθούμε και σε ψηφοφόρους του εξωτερικού».

Οι τελευταίες εκθέσεις από την Guardia Civil επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με την El Pais, τον κεντρικό ρόλο της υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών της Τζενεραλιτάτ. «Η CTTI επέβλεπε την ανάπτυξη του προγράμματος από τεχνικής απόψεως, του σκοπούς και τον τρόπο πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος» συμπεραίνουν οι πράκτορες που ασχολούνται με την έρευνα.

Ο ρόλος της CTTI εμφανίζεται αρκετές φορές μέσα στην υπόθεση. Σε μία από τις πρώτες εκθέσεις η Guardia Civil συμπεραίνει ότι η υπηρεσία της Τζενεραλιτάτ είχε πλήρη έλεγχο των ιστοσελίδων pactepelreferendum.cat, referendumcatalunya.cat και catalanreferendum.eu από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Τηλεφωνικές συνομιλίες και «χαμένα» ευρώ

Η έρευνα περιλαμβάνει τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως μία στις 30 Αυγούστου στην οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lluís Salvadó επιβεβαιώνει σε έναν σύμβολο της Τζενεραλιτάτ ότι εκείνος και ο Ζουνκέρας έχουν επίγνωση πως το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξαρτησίας μετά το δημοψήφισμα δεν θα έχει καμία τύχη, καθώς έχουν σημαντικές ελλείψεις όπως τελωνείο, κεντρικά τράπεζα κλπ.

Επιπλέον η Guardia Civil (Ισπανική Πολιτοφυλακή) εκτιμά ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Ζουνκέρας, Χοσέπ Μαρία Ζοβέ, είναι από τα κεντρικά στελέχη για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, καθώς «τα βασικά στοιχεί για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ήταν υπό την επίβλεψή του». 

Τέλος, στην έρευνα περιλαμβάνονται και άλλες πληροφορίες όπως ένα ποσό 65.000 ευρώ το οποίο δικαιολογείται ως «μερικά έξοδα». Οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι το ποσό κατευθύνθηκε στο εξωτερικό για να πληρωθούν οι εγγραφές Καταλανών στην ιστοσελίδα referendum.cat για το δημοψήφισμα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: