30.10.17

Αμεση δημοκρατία υποσχέθηκε η Ζωή...

Διακήρυξη απελευθέρωσης από τα μνημόνια ήταν η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου την Παρασκευή το βράδυ, στον...
χώρο Academy της Πειραιώς, στην έναρξη των εργασιών της Πλεύσης Ελευθερίας με κεντρικό σύνθημα «Πάρε την ευθύνη» και επίτιμο προσκεκλημένο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ιδρυτή και ηγέτη του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.

Σε συνεργασία και σύμπλευση με τα κοινωνικά κινήματα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέπτυξε τα επιμέρους του σχεδίου που, όπως τόνισε, θα πηγάσει από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη Δικαιοσύνη, καθώς κατ’ αυτήν η εξουσία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημοκρατία -ο επόμενος πρωθυπουργός, τόνισε, θα είναι και υπουργός Δικαιοσύνης! Σε όλα τα δικαστήρια θα συμμετέχουν πολίτες ως ένορκοι, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να έχουν συμβούλους τους δύο πρώην κορυφαία στελέχη της δικαστικής εξουσίας.

Βαρύτητα έδωσε και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όσα εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία θα καταργηθούν και στη θέση τους θα αναφανούν συνεργατικές μορφές, χωρίς στυγνούς εργοδότες και αφεντικά). Αμετακίνητη στη θέση της για το γερμανικό χρέος (θα το εγγράψει στον προϋπολογισμό) καθώς και στις απαιτήσεις από τα σκάνδαλα (Ζίμενς, λίστα Λαγκάρντ κ.ά.).

Πολίτες θα συμμετέχουν και στις αστυνομικές επιχειρήσεις, ενώ ο πολιτισμός θα επανέλθει στο επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας και η Παιδεία θα ενισχυθεί με ανεξάρτητη και καλλιτεχνική δημιουργία, μακριά από τις αυλές της εξουσίας.

Θεσμοί ανοιχτοί στην κοινωνία, σύναψη νέων σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών στη βάση της πλήρους ενημέρωσης, διαβούλευσης και συμμετοχής.

Στη δίωρη ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να ενσαρκώσει κι όχι απλώς να εκπροσωπήσει αυτήν την κοινωνία. Γιατί μόνο μέσα από την πλατιά και δημοκρατική συμμετοχή μπορεί ο αγώνας για την απελευθέρωση να είναι νικηφόρος.

Για αυτό το πρώτο βήμα της συγκρότησής μας με την υπογραφή της διακήρυξης σηματοδοτεί την αφετηρία μιας ενσυνείδητης πορείας προς τον λαό, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη, χωριό, νησί, κάθε περιφέρεια, δήμο, Πανεπιστήμιο· σε κάθε συλλογικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό, σε κάθε κοιτίδα της ομογένειας, σε ανοιχτές συζητήσεις-συνελεύσεις, με κατεύθυνση τη συλλογικοποίηση, τη συνειδητοποίηση, τη συστράτευση.

»Το κόμμα θα αποτελεί συστατικό κύτταρο ενός κινήματος κι ενός μετώπου, όπου θα συναντώνται με κινηματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Σκοπός η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και η διεκδίκηση, δημοκρατικά, της διακυβέρνησης. Ολοι θα λειτουργούν με ανοιχτές διαδικασίες, βασισμένες στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας -το διαδίκτυο θα είναι οργανικό εργαλείο επικοινωνίας. Δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση παρά μόνο με διαφανή τρόπο -όταν υπάρχει, θα δημοσιεύεται».

Σάββατο και Κυριακή τον λόγο είχαν μέλη από κοινωνικά κινήματα και ζητούμενο ήταν πώς οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις πολιτικές αποφάσεις, να αυτοοργανωθούν και να πάρουν την εργασία και την τύχη στα χέρια τους.
Διεθνής πλατφόρμα

«Μην υποχωρείτε» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Γάλλος πολιτικός. «Η μεγαλύτερη καταστροφή δεν είναι οικονομική -είναι ηθική, πνευματική και ιδεολογική. Το πρόβλημα είναι αυτοί που υποχώρησαν, που εγκατέλειψαν τα δικά τους μετερίζια των αγώνων... Να μην υποχωρούμε, αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος κάνοντας την εξής πρόταση: «Η ΕΚΤ να εξαγοράσει όλους τους τίτλους, όλα τα ομόλογα, όλο το δημόσιο χρέος των χωρών της Ε.Ε. -λύση, πολύ καλύτερη, όπως είπε, από τον πόλεμο!» Απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο τον κάλεσε να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτά που της ανήκουν, όσα της πήραν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Η Ευρώπη δεν στέκεται καλά στα πόδια της. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ελληνική κατάσταση συμβολίζει τη χρεοκοπία της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Διότι «όταν μιλάνε οι αρχηγοί της Ε.Ε. μπορείτε να απαντήσετε τα πάντα, αρκεί να της λέτε ναι»! Τα «όχι» δεν μετράνε.

Ο κ. Μελανσόν αναφέρθηκε συνοπτικά στο Σχέδιο Β στο οποίο ο ίδιος πρωτοστατεί (μαζί και η κ. Κωνσταντοπούλου), στη δημιουργία δηλαδή μιας διεθνούς πλατφόρμας (αυτή τη στιγμή συμμετέχουν είκοσι χώρες) με ορίζοντα τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Μαρία Μπόλαρη, Δημήτρης Στρατούλης και Νίκος Χουντής...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: