16.10.17

Ούτε ναι ούτε όχι η απάντηση...

στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης...

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, απέφυγε να απαντήσει με σαφή και απλό τρόπο στο...
τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που εκπνέει σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο Ραχόι ζητούσε από τη Βαρκελώνη να αποσαφηνίσει εάν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της περιφέρειας, απειλώντας ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος που στην ουσία αναστέλλει την αυτονομία της περιοχής.

Στην απαντητική τετρασέλιδη επιστολή του ο Καταλανός πρόεδρος προτείνει περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις και ζητάει πάλι μεσολάβηση προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος ή ακόμα και απευθείας συνομιλίες με τον Ραχόι.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει ο Πουτζντεμόν και κάνει λόγο για «καταπίεση» που, σύμφωνα με τη γνώμη του, ασκήθηκε μέσω των δικαστηρίων κατά των καταλανικών αρχών.

Σύμφωνα με τη «La Vanguardia», η Μαδρίτη προειδοποίησε πάλι χθες βράδυ ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αναστολή της Καταλονίας είναι αναπόφευκτη εάν ο Πουτζντεμόν δεν απαντήσει με «σαφή και απλό τρόπο» ότι την Τρίτη η καταλανική Βουλή δεν θα κηρύξει την ανεξαρτησία.

Σήμερα η καταλανική Βουλή θα αποφασίσει εάν θα συνεδριάσει η Ολομέλειά της μέχρι την Τετάρτη και εάν μέχρι την Πέμπτη η Βαρκελώνη δεν έχει συμμορφωθεί, στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης του άρθρου 155, με τον Ραχόι να προεδρεύει έκτακτου υπουργικού συμβουλίου πριν φύγει για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες...


efsyn.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: