29.10.17

Ιράν καλεί ΟΗΕ...

Ο ΟΗΕ πρέπει να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με...
τον πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί. Στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκίγια Αμάνο, πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι η δέσμευση της χώρας στη συμφωνία είναι «πλήρης και αξιοσημείωτη».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι «όσον αφορά τις δεσμεύσεις σχετικά με τα πυρηνικά» το Ιράν εκπληρώνει τις απαιτήσεις της συμφωνίας.

Ο Γιουκίγια Αμάνο επισκέπτεται την Τεχεράνη ως συνέπεια της απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη συμφωνία για τα πυρηνικά και ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει τη συμφωνία και αναμένεται να αποφασίσει αν θα επικυρώσει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η άρνηση του Αμερικανου προέδρου να επανεπικυρώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει πυροδοτήσει κύμα δυσαρέσκειας έναντι των ΗΠΑ, έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και αύξηση του εθνικισμού στους Ιρανούς.

Ο Χασάν Ροχανί είπε στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ότι το Ιράν ελπίζει πως «δεδομένης της πλήρους συνεργασίας της χώρας με την IAEA, ο Οργανισμός θα δημοσιοποιήσει την τελική αναφορά για τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματο το ταχύτερο δυνατό».

Όπως τόνισε, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πυρηνική συμφωνία, ένα τόσο σημαντικό επίτευγμα, να υπονομευθεί και πρέπει να εμπεδώσουμε αυτήν τη σπουδαία δέσμευσή με πλήρη συνεργασία».

Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, που παρέστη στη συνάντηση, δήλωσε:

«Θέλουμε να συνεχίσουμε την πυρηνική συμφωνία και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο (οι ΗΠΑ) να τη διαταράξουν γιατί αν η πυρηνική συμφωνία ακυρωθεί, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Όπως είπε, το Ιράν έχει την ικανότητα να «επαναλάβει […] μέσα σε τέσσερις ημέρες» τις δραστηριότητες για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 20%. «Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε, καθώς το Ιράν έχει δεσμευθεί από τη συμφωνία στη Βιέννη να περιοριστεί σε εμπλουτισμένο ουράνιο 3,5% (ποσοστό που επιτρέπει τη χρήση σε έναν πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το όριο του 20% αποτελεί το ανώτατο διεθνώς αναγνωρισμένο όριο «ελαφρά εμπλουτισμένου» ουρανίου, όμως από αυτό το ποσοστό μπορεί κανείς πολύ εύκολα να περάσει στην απόκτηση ουρανίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, όσο και οι υπόλοιπες συμβαλλόμενες χώρες στην συμφωνία έχουν καλέσει τον πρόεδρο Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία και να μην επιμείνει στην απόφασή του για αναθεώρησή της και επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: