27.10.17

Στους ρυθμούς της «επανεκκίνησης»...

Η κυβερνητική στρατηγική της «επανεκκίνησης» δεν αναμένεται να χαλαρώσει το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η αξιολόγηση, η οποία εκ των πραγμάτων απορροφά αρκετή από την...
ενέργεια του κυβερνητικού επιτελείου.

Ο σχεδιασμός για την πολιτική - δημοσκοπική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχίσει να ξεδιπλώνεται με αμείωτη ένταση, δεδομένου ότι αφενός ήδη αποδίδει, αφετέρου η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συγκυρία προσφέρει ιδανική ευκαιρία, η οποία δεν μπορεί να περάσει αναξιοποίητη.

Ποιο είναι το ιδανικό της συγκυρίας; Η σχεδόν διακηρυγμένη επιθυμία όλων των παικτών στο στρατόπεδο των δανειστών και της Κομισιόν να φύγει από το ευρωπαϊκό κάδρο το ελληνικό ζήτημα ως εστία κρίσης. Η επιθυμία αυτή ήδη καταγράφεται στο κλίμα των διερευνητικών επαφών των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών που σήμερα αναχωρούν και αναμένεται να επιστρέψουν περί τα τέλη Νοεμβρίου. Ειδικότερα, το κλίμα που διαπιστώνεται σε πρώτη φάση φαίνεται πράγματι να απηχεί τις διαθέσεις των θεσμών σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία να τρέξει γρήγορα χωρίς κωλυσιεργίες κι επιπρόσθετες πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Τροφή στο «success story»

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχές, τουλάχιστον ως προς το βασικό μήνυμα της εμβάθυνσης της συνεργασίας με την υπερδύναμη, προσφέρουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσει περαιτέρω το αφήγημα του δικού της «success story»: η κυβέρνηση όχι μόνο έχει αποδοχή και συνομιλητές σε Αμερική και Ευρώπη, αλλά εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει και τη διεθνή στήριξη στην κατεύθυνση της εξόδου από τα μνημόνια, στο όνομα της διατήρησης της πολιτικής και περιφερειακής (γεωπολιτικής) σταθερότητας.

Παράλληλα με την προεργασία της εξόδου από τα μαύρα κατάστιχα των αγορών, η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες οργανώνει μεθοδικά και το εσωτερικό «comeback» (κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ θέλοντας να περιγράψει την επιστροφή της χώρας στη διεθνή σκηνή).

Ήδη στις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια «διόρθωση» της ψαλίδας με τη Ν.Δ. (στην κυβέρνηση πολλοί εκτιμούν ότι ουδέποτε το άνοιγμα έφτασε τα διψήφια νούμερα που παρουσιάζονταν μέχρι πριν από λίγο καιρό) με αποτέλεσμα τα καλέσματα Μητσοτάκη για εκλογές να δείχνουν πλέον τελείως στον αέρα, καθώς δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κοινωνικό ρεύμα υπέρ εκλογών και κυβερνητικής αλλαγής.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και καθώς ξετυλίγεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός της «επανεκκίνησης» ο πρωθυπουργός επιχειρεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση ή αλλιώς ένα σαρωτικό «μπάσιμο» σε κάθε δυνατό ακροατήριο με ατζέντα παράλληλη προς το μνημονιακό πλαίσιο, εισχωρώντας και σε πεδία της Ν.Δ., η οποία εσχάτως φαίνεται να βρίσκεται σε «νευρική κρίση». Η ατζέντα αυτή ειδικότερα αφορά:

- Το αναπτυξιακό πλάνο – με αιχμή τη ρητορική της Δίκαιης Ανάπτυξης – που σε αυτή τη φάση φαίνεται να συγκροτείται κομμάτι κομμάτι και προωθείται κυρίως μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια.

- Νομοσχέδια προοδευτικού χαρακτήρα, που κατά την κυβερνητική ρητορική επιφέρουν θεσμικές τομές, όπως η ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και η ταυτότητα φύλου.

- Την ανάδειξη του φιλοεπενδυτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης, καταρχάς μέσα από την προβολή του πρόσφατα ψηφισμένου αναπτυξιακού νόμου, της Task Force για τις επενδύσεις υπό τον πρωθυπουργό, τις επαφές Τσίπρα στις ΗΠΑ κ.λπ.

- Την ανάδειξη του προσανατολισμού στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Μέρισμα - «παγίδα» στη Ν.Δ.

Σε αυτό το τελευταίο σκέλος της ατζέντας εντάσσεται και η περίπτωση του κοινωνικού μερίσματος το οποίο η κυβέρνηση θα δώσει και φέτος, όπως ήδη προαναγγέλλεται εδώ και εβδομάδες. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες και φήμες ότι οι θεσμοί ζητούν η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος να κατευθυνθεί σε κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναφερόταν από την Ουάσιγκτον σε διανομή μερίσματος ύψους ενός δισ. στους αδύναμους, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς. Κατά πληροφορίες, στις πρώτες επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών υπήρξε διάθεση συνεννόησης με τη «χρυσή τομή» να διαμορφώνεται ως εξής: από το συνολικό ποσό της υπεραπόδοσης, που αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 1 δισ., το κυρίως ποσό να διατεθεί σε ομάδες κοινωνικά αδύναμων και ένα μέρος να δοθεί για αναπτυξιακές δράσεις και ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου. Οι θεσμοί πάντως αποκλείουν τη διανομή σε συνταξιούχους, που θα επέτρεπε να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη 13η σύνταξη από την «πίσω πόρτα».

Επικοινωνιακά πάντως η κυβέρνηση μάλλον ετοιμάζεται να στήσει παγίδα στην αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά το «κοινωνικό μέρισμα», στον βαθμό που για τη Ν.Δ. δύο είναι οι βασικές επιλογές και δύσκολα θα βρεθεί ικανοποιητική οδός διαφυγής: είτε να ψηφίσει τη διανομή του μερίσματος σε αντίθεση με ό,τι έπραξε τον Δεκέμβριο του 2016, συμπλέοντας με την κυβερνητική πολιτική, είτε να μην το ψηφίσει επισφραγίζοντας για μία ακόμη φορά ότι απευθύνεται σε πολύ στενά κοινωνικά ακροατήρια, δηλαδή ουσιαστικά στον κόσμο των επιχειρήσεων και πέραν αυτού ουδέν. Κατά πάσα πιθανότητα, η δεύτερη επιλογή συμφέρει πολύ περισσότερο την κυβέρνηση – στον βαθμό που θα της επιτρέψει να υπογραμμίσει το κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο της Ν.Δ. και μια τάση αποκοπής της από ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια, επομένως δεν αποκλείεται να επιλέξει την πόλωση για να ωθήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια επανάληψη των περσινών. Ενδεικτική ως προς αυτό, η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη («Real News») πως αν η αξιωματική αντιπολίτευση «ψηφίσει τη διανομή επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, αν δεν την ψηφίσει επιβεβαιώνει τον κοινωνικό κυνισμό της»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: