3.10.17

Στα ύψη η αγωνία στο Μαξίμου...

για την επένδυση στο Ελληνικό...

Με το βλέμμα στραμμένο στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τελούν στην κυβέρνηση, καθώς...
όλα δείχνουν πως η σημερινή ημέρα θα είναι εξαιρετικά καθοριστική για το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί, τελικώς, το σχέδιο «Αθηναϊκή Ριβιέρα» για το Ελληνικό.

Έπειτα από 3 αναβολές, έχει έρθει η ώρα της αλήθειας, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα να αποφασίσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επί της ουσίας της υπόθεσης. Μ’ άλλα λόγια, πέραν του σχεδιασμού χωροθέτησης και της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα μέλη του ΚΑΣ θα κληθούν να αποφανθούν κατά πόσον κηρύσσονται νέες αρχαιολογικές ζώνες στο Ελληνικό, στην τεράστια έκταση που αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο «φιλέτο» της Μεσογείου αυτή τη στιγμή.

Σενάρια επί σεναρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, πέραν των αρχαιοτήτων και των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στην ήδη συνομολογηθείσα σύμβαση και έχουν αναγνωριστεί από την ανάδοχο εταιρεία, το ΚΑΣ αναμένεται να προσθέσει και νέες περιοχές. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο και ήδη, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά, υπενθυμίζοντας πως βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, αν βρεθούν αρχαία μετά την έναρξη των εργασιών, τότε το Δημόσιο θα πρέπει να… πληρώνει αποζημιώσεις στον επενδυτή για κάθε φορά που θα ανατρέπονται τα σχέδιά του. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, όπως επίσης και μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποδραματοποιούν ήδη το σχετικό ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει μεγάλα και δύσκολα έργα παράλληλα με την ανακάλυψη και την παρουσία αρχαίων ευρημάτων, όπως ο σταθμός Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, οι μισοί σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, αλλά και το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που έχει χτιστεί πάνω σε μία αρχαία νεκρόπολη.
Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, είναι πιο πιθανό να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η επένδυση αν κηρυχθούν και χωροθετηθούν αρχαιολογικές χώρες, παρά αν το ΚΑΣ αποφασίσει να αφήσει για… αργότερα την σχετική διαδικασία.

Στην κόψη του ξυραφιού

Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η ανάδοχος εταιρεία. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, στο Μαξίμου έχουν φτάσει μηνύματα πως αν πρόκειται για μερικά επιπλέον στρέμματα αρχαίων, τότε τα σχέδια της Lamda Development δε θα αλλάξουν. Ωστόσο, αν το ΚΑΣ είναι πολύ «γαλαντόμο» στις αρχαιολογικές ευαισθησίες του, τότε η επένδυση δεν αποκλείεται να τιναχτεί στον αέρα. Με δεδομένο, μάλιστα, πως το θέμα του Ελληνικού παρακολουθείται στενά από τους δανειστές, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν πολλές φορές στο παρελθόν σε συνεδριάσεις του Eurogroup και του Euroworking Group ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης, ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να τιναχτεί η επένδυση στον αέρα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι όσοι… κάθε άλλο παρά θα χάσουν τον ύπνο τους αν τα σχέδια για μεταμόρφωση του Ελληνικού παραμείνουν όνειρο απατηλό...


matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: