5.10.17

Τέλος διαδρομής για τον πρώην πρωθυπουργό...

Αλλαγή σκυτάλης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πορτογαλίας φέρνει η ήττα στις δημοτικές εκλογές. Ο...
πρώην πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του κόμματος.

«Το αποτέλεσμα αυτό δε μου δίνει καθόλου χώρο να κινηθώ» ανακοίνωσε ο Κοέλιο μετά τη συνάντησή του με το εθνικό συμβούλιο του PSD. «Πρέπει να βρούμε ένα νέο μονοπάτι» πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν το χειρότερο στην ιστορία του κόμματος, καθώς το PSD βρέθηκε στην τρίτη θέση σε Λισαβόνα και Οπόρτο, ενώ κέρδισε τη δημοαρχία σε μόλις δύο από τις δεκαπέντε μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας. Συνολικά κέρδισε 98 από τις 308 δημαρχίες.

Η εκλογή νέου αρχηγού θα γίνει τον Δεκέμβριο, ωστόσο η κατάσταση στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν είναι η καλύτερη. Το PSD βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά στη δημοτικότητά του, καθώς έβαλε την υπογραφή του στις σκληρές πολιτικές λιτότητες που ακολουθήθηκαν στη χώρα από το 2011 έως το 2015.

Την αυστηρή προσήλωση του κόμματος και του ίδιου του Κοέλιο στα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας χαιρέτισαν, φυσικά, οι Βρυξέλλες και γνωστοί πολιτικοί και αναλυτές, όμως, την ίδια στιγμή, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα και το επίπεδο ζωής έπεσε δραστικά.

Στα τέλη 2015 η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια βελτίωσης, ο Κοέλιο και το κόμμα του ήρθαν πρώτοι στις εκλογές, όμως δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Αντόνιο Κόστα σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με την στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, η ανεργία να πέφτει και το κόμμα του Κοέλιο παρέμεινε με την «σφραγίδα» της λιτότητας χαραγμένη στην ιστορία του...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: