27.10.17

Πρωτοβουλία εκ του ασφαλούς...

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. εμφανίζεται ως το κόμμα που προστατεύει τους απόδημους, προτείνοντας ειδική ρύθμιση για...
την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας. Είχε προηγηθεί το 2009 η αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, η οποία είχε καταθέσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το οποίο απερρίφθη κατηγορηματικά από όλη την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ), με την εξαίρεση του ΛΑΟΣ.

Ηταν η περίοδος που η Ν.Δ. αναζητούσε στήριγμα στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, το οποίο βέβαια πρωτοστατούσε σε κάθε «εθνωφελές» άνοιγμα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα της παρείχε στήριγμα για να ξεπεράσει τους πρώτους πολιτικούς σκοπέλους της διεθνούς κρίσης.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πίσω από αυτή την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρόθεσή του να αναζητήσει κάποια πολιτική απάντηση στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και να εμφανιστεί ως γνήσιος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αποδήμων.

Η πρόταση έρχεται να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό ζήτημα, το οποίο έχει έρεισμα και στο Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 2001. Εξάλλου το έχουν αντιμετωπίσει με ποικίλους τρόπους οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά σε καθεμιά από αυτές το ζήτημα τίθεται διαφορετικά.

Η πρόταση της Ν.Δ. δεν παίρνει υπόψη της τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας και ιδίως τον μαζικό υποχρεωτικό εκπατρισμό Ελλήνων πολιτών που οφείλεται στην κρίση. Δεν διακρίνονται δηλαδή εκείνοι που προσωρινά βρίσκονται εκτός επικρατείας από εκείνους που έχουν μια χαλαρή σχέση καταγωγής με την Ελλάδα και δεν έχουν ούτε γνώση ούτε ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της.

Αυτή η αδυναμία της πρότασης νόμου του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προδίδει το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του είναι προσχηματική και στοχεύει περισσότερο να κολακεύσει τα αυτιά του συντηρητικού τμήματος της ομογένειας, παρά να οδηγήσει σε μια συναινετική λύση ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. γνωρίζει ότι το Σύνταγμα απαιτεί τη συμφωνία των δύο τρίτων της Βουλής για την υπερψήφιση παρόμοιας πρότασης, κάτι που θα προϋπέθετε συζητήσεις και συγκλίσεις με το κυβερνών κόμμα. Από ό,τι φαίνεται, το τελευταίο που απασχολεί τη Ν.Δ. είναι η ουσία της πρότασής της...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: