2.10.17

Η επόμενη μέρα στην Καταλονία...

Με 2.020.144 ψήφους υπέρ του «Ναι», ο πρόεδρος της Καταλονίας -έχοντας στα «χέρια» του ένα...
ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας από την Ισπανία, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να παρέμβει στη διένεξη.

Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», εξήγησε.

►Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο, αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.
«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στο διάγγελμα που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στην Καταλονία. Εξάλλου, επέλεξε να αγνοήσει την ψηφοφορία που έλαβε χώρα («δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία σήμερα», ισχυρίστηκε), απείλησε εκ νέου τις καταλανικές αρχές και έκλεισε τη δήλωσή του με μία προκλητική φράση: «Σήμερα (σ.σ. 01/10/17) η δημοκρατία νίκησε επειδή συμμορφώθηκε με το Σύνταγμα»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: