2.10.17

Συντριπτικό «Ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας...

Την άγρια καταστολή του δημοψηφίσματος επιχείρησε να επιβάλει η ισπανική κυβέρνηση στα εκατομμύρια των Καταλανών που...
προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Η αστυνομική βία και ο απολογισμός των εκατοντάδων τραυματιών στιγμάτισαν τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, το οποίο επέλεξε να μη «δει» ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Προκλητική η σιωπή των Ευρωπαίων ηγετών και των θεσμών της Ε.Ε. για όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Καταλονίας: ψήφισαν συνολικά 2.262.424 Καταλανοί. Και βρέθηκαν 2.020.144 ψήφοι (90,09%) ήταν υπέρ του «Ναι», 176.565 (7,87%), υπέρ του «Οχι», 45.586  (2,03%) λευκά και 20.129 nulos (0,89%) άκυρα.

Ως άνευ προηγουμένου μπορεί να χαρακτηριστεί η επιχείρηση καταστολής του δημοψηφίσματος από τις ισπανικές αρχές. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 844, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Υγείας της Καταλονίας. Οι βίαιες επιθέσεις των ισπανικών αρχών έχουν καταγραφεί σε δεκάδες βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media. 


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι τραυματίες ανά περιοχή είναι οι εξής:

    355 στη Βαρκελώνη (294 στην πόλη)
    46 στην κεντρική Καταλονία
    27 στην Ταραγόνα
    55 στην Τέρες ντε Λ' Έμπρε
    249 στην Ζιρόνα
    111 στη Γέιδα
    1 στην Πιρινέου Αράν
Ο Μαριάνο Ραχόι
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στο διάγγελμα που έκανε αργά το βράδυ της Κυριακής, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στην Καταλονία. Εξάλλου, επέλεξε να αγνοήσει την ψηφοφορία που έλαβε χώρα («δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία σήμερα», ισχυρίστηκε), απείλησε εκ νέου τις καταλανικές αρχές και έκλεισε τη δήλωσή του με μία προκλητική φράση:
 

Σήμερα η δημοκρατία νίκησε επειδή συμμορφώθηκε με το Σύνταγμα.



Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η δήλωση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος μίλησε για μία ντροπιαστική σελίδα της ισπανικής κυβέρνησης, κάλεσε την Ε.Ε. να μην κάνει πλέον τα στραβά μάτια και υπογράμμισε πως η Βουλή της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής, εάν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Γενικευμένη είναι η οργή στο εσωτερικό της Ισπανίας, κατά της κυβέρνησης Ραχόι και των ενεργειών της, με πλήθος πολιτικών και αξιωματούχων να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της δημάρχου Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, η ζήτησε «να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού».

Πάμπλο Ιγκλέσιας
«Σας επιτίθεται μία διεφθαρμένη και αντιπατριωτική κυβέρνηση», το μήνυμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων πως «εκείνοι που πιστεύουν ότι η δημοκρατία υπερασπίζεται τον εαυτό της δεν καταλαβαίνουν τη δημοκρατία και δεν είναι δημοκράτες. Σήμερα όλος ο κόσμος είδε την κρατική δύναμη κατά πολιτών που θέλουν απλά να βάλουν μία ψήφο σε μία κάλπη... Μία κυβέρνηση που κολυμπά στη διαφθορά και σταματά στην καταστολή και την βίαιη επιβολή του νόμου δεν είναι κυβέρνηση άξια της Ισπανίας».

Πέδρο Σάντσεθ 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ επέλεξε να κρατήσει πιο ουδέτερη στάση, καταλογίζοντας ευθύνες τόσο στον Ισπανό πρωθυπουργό όσο και στον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης: «Ο Ραχόι και ο Πουτζντεμόν φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις εικόνες που είδαμε σήμερα... Κάνουμε έκκληση για σταθερότητα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να ηγηθεί μιας διαδικασίας πολιτικής διαπραγμάτευσης που απουσιάζει τα τελευταία χρόνια».

Την ίδια ώρα, πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά της καταστολής ξεσπούσαν σε αρκετές ισπανικές πόλεις, ακόμη και στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη.  


Μπροστά σε όλα τα πρωτόγνωρα γεγονότα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, προτίμησαν την... «αφωνία». Μόνο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προχώρησε σε επίσημη δήλωση για τις εξελίξεις στην Καταλονία.

«Η Καταλονία δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Οι Καταλανοί κέρδισαν το δικαίωμα του σεβασμού στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια. Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε στη δήλωσή του, μετά το δημοψήφισμα ο Κάρλες Πουτζντεμόν, πετώντας το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όσο για το αποτέλεσμα της κάλπης, αυτό παραμένει ακόμα άγνωστο. Σύγχυση επικρατεί και για τον αριθμό των εκλογικών κέντρων που έκλεισαν ή λειτούργησαν. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, η αστυνομία έκλεισε 46 τμήματα και η εθνοφρουρά άλλα τόσα. Από την πλευρά της, η αστυνομία της Καταλονίας ανέφερε ότι έκλεισαν 244 εκλογικά τμήματα, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι ότι είχαν εγκατασταθεί περισσότερα από 2.000 σε ολόκληρη την επαρχία...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: