3.10.17

Οι αποφάσεις παραμένουν... πολιτικές...

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τρίτη αξιολόγηση, αλλά και γενικότερα στα ελληνικά αιτήματα, από τις... καραμπόλες που θα προκύψουν λόγω του...
αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών. Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Ντάισελμπλουμ, οι εκλογές σε μια χώρα δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είπε τίποτε περισσότερο από το τυπικό και το γράμμα του νόμου. Στην ουσία, όμως, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η θέση της λειτουργεί καταλυτικά στους κόλπους της Ευρωζώνης. Με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δυνάμεις που μάλλον δεν τάσσονται υπέρ των ελληνικών αιτημάτων ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό θα αποτυπωθεί εντός της γερμανικής κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα συνεχίσει πλέον ως υπουργός Οικονομικών, τα ερωτήματα είναι:
 Θα υπάρξει παιχνίδι καθυστέρησης μέχρι να συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση;
 Θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών έγκαιρα στην Αθήνα;
Αυτά τα ζητήματα δεν είναι αποτυπωμένα σε αποφάσεις του Eurogroup και εξαρτώνται από πολιτικές ισορροπίες, οι οποίες τώρα διαμορφώνονται. Ιδού ένα θεωρητικό παράδειγμα, το οποίο όμως μπορεί να το βρούμε μπροστά μας:
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια πρόβλεψη. Θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα ή όχι; Όταν η συζήτηση γίνεται επί μιας πρόβλεψης, οι απαντήσεις δεν είναι μετρήσιμες, άρα το υποκειμενικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Η «γραμμή» που θα τηρήσουν τα κλιμάκια εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις οδηγίες που θα πάρουν από τους ανωτέρους τους.

Να λοιπόν πώς μπορεί να επηρεαστεί η τρίτη αξιολόγηση. Αν αποφασιστεί να τηρηθεί σκληρή στάση, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αιτήματα για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2018 ή για πρόωρη μείωση των συντάξεων σε σχέση με την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1.1.2019...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: