4.10.17

Προβλήματα... ποιοτικά!...

Ο προϋπολογισμός του 2018 θα πρέπει να γίνει «άνω - κάτω» μετά την τρύπα που άνοιξε στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τα...
περισσότερα από τα 95 προαπαιτούμενα, κάτι που υποστήριξε και ο Ντάισελμπλουμ, έχουν τεχνικό χαρακτήρα. Δηλαδή αφορούν θέματα εφαρμογής πολιτικών που έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν απαιτούν πολιτική διαπραγμάτευση ανάλογη με αυτή που έγινε στο πλαίσιο της πρώτης (βλέπε κόφτη) ή της δεύτερης αξιολόγησης (βλέπε νέα μέτρα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ).

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν σε επίπεδο... τεχνικών κλιμακίων. Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει το καθοριστικό ζήτημα του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το επιχείρημα ότι και το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ήδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,1-2,2%, δηλαδή πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%. Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα, με πρώτο και σημαντικότερο τα «ποιοτικά» προβλήματα του προϋπολογισμού.

Η υστέρηση στα έσοδα από την άμεση φορολογία, και ειδικά τον φόρο εισοδήματος, θα εκληφθεί ως ένα τέτοιο ποιοτικό πρόβλημα, καθώς αυτομάτως γεννάται το ερώτημα: Αν το 2017 οι φορολογούμενοι βρήκαν τρόπο να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων να εμφανίσουν έως το τέλος του χρόνου υστέρηση περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, τι ακριβώς θα γίνει του χρόνου;

Μπορεί το πρόβλημα φέτος να καλύπτεται, ειδικά από τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχο ζήτημα και του χρόνου. Είναι προφανές ότι μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, ώστε το τελικό προϊόν που θα προκύψει ως προϋπολογισμός του 2018 να δίνει πειστικές απαντήσεις στις αμφισβητήσεις των θεσμών.

Θα υπάρξουν και άλλα θέματα, όπως με τα έσοδα από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις που θα θεωρηθούν μη επαναλαμβανόμενα. Εκεί εμείς θα πρέπει να πείσουμε ότι την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και θα φέρει αύξηση των έμμεσων φόρων, μείωση της ανεργίας και, κατά συνέπεια, αύξηση των εσόδων και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η μάχη είναι μπροστά και θα είναι δύσκολη...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: