4.10.17

«Η Χρυσή Αυγή είναι κομμάτι του συστήματος»...

Ο διάσημος Βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ, που συνδυάζει τη μαχητική πολιτική γελοιογραφία με...
τον ακτιβισμό, βρέθηκε χθες στα έδρανα του ακροατηρίου στο Εφετείο Αθηνών, παρακολουθώντας τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Συναντήθηκε με τη Μάγδα Φύσσα και σκίτσαρε το πορτρέτο της. Στο διάλειμμα της πολύκροτης δίκης, παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη στην «Εφ.Συν.»:

• Τι σημαίνει η παρουσία σας σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής;

Εχω φτιάξει πολλά σκίτσα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Το πιο χαρακτηριστικό που θυμάμαι είναι με έναν αστυνομικό και έναν χρυσαυγίτη, να καρφώνουν μαζί το μαχαίρι στο σώμα της Δημοκρατίας. Ομως δεν έχω κάνει ώς τώρα κάποιο σκίτσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Βρέθηκα σήμερα εδώ να γνωρίσω τη Μάγδα Φύσσα και να φτιάξω το πορτρέτο της.


Εχουμε πολλές γυναίκες σαν κι αυτή στη Λατινική Αμερική. Γυναίκες που έχουν γνωρίσει τον πόνο, έχουν υποφέρει και έχουν καταφέρει αυτή την απώλεια να τη μετατρέψουν σε αγώνα.

Στην Αργεντινή έχουμε τις μητέρες της Plaza del Mayo (σ.σ. τις μητέρες των χιλιάδων αγνοουμένων και εκτελεσμένων από τον «βρόμικο πόλεμο» της στρατιωτικής δικτατορίας).

Στη Βραζιλία έχουμε την Ντέμπορα Mαρία, που ίδρυσε το βραζιλιάνικο κίνημα «Μητέρες του Μάη». Είδε τον γιο της να δολοφονείται από αστυνομικό το 2006, και έκτοτε έγινε μία από τις πιο σημαντικές ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γνωρίζοντας σήμερα τη Μάγδα Φύσσα, ένιωσα πολύ οικεία, σαν να την ξέρω ήδη.

Είναι πολύ δυνατή γυναίκα και με μεγάλη ευγένεια. Εχουμε πολλές γυναίκες σαν τη Μάγδα Φύσσα στη Λατινική Αμερική. Γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους, όχι μόνο από στρατιωτικές δικτατορίες, αλλά και κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «δημοκρατίας».

• Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας σάς βρήκε στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Resistance. Πώς κρίνετε την αιματηρή καταστολή του από την ισπανική κυβέρνηση;

Το ισπανικό κράτος έδειξε το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπό του. Οταν βλέπεις τέτοια βία, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη σε όλους η απολυταρχική φύση του ισπανικού κράτους. Αυτή η κατάσταση είναι άμεσο αποτέλεσμα της ισπανικής αποικιοκρατίας.

• Ποια αίσθηση αποκομίσατε παρακολουθώντας τη δίκη της Χρυσής Αυγής;

Θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι μόνη της. Χρειάζονται τη στήριξη του κράτους για να υπάρξουν. Με έναν τρόπο είναι κομμάτι του συστήματος. Οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την αστυνομία είναι ενδεικτικές. Χωρίς τις πλάτες της αστυνομίας δεν θα έκαναν αυτές τις βίαιες ενέργειες κατά των μεταναστών. Νιώθουν ότι έχουν ανοχή.

Ομως αυτό που μου προκαλεί απορία, είναι ότι εσείς σήμερα έχετε μια αποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση και έχετε τη Χρυσή Αυγή να κυκλοφορεί ελεύθερη. Αυτό για μένα σημαίνει ότι το σύστημά σας μόνο αριστερό δεν είναι.

• Βρίσκονται όμως ενώπιον της Δικαιοσύνης. Θεωρείτε ότι μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη στο δικαστήριο;

Μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Ολα έχουν να κάνουν με την πολιτική. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι μόνο εγκληματική οργάνωση σαν τη μαφία. Εχει και βαθιές ρίζες στο πολιτικό σύστημα.

• Είστε ένας πολιτικός σκιτσογράφος. Πώς μπορεί η τέχνη σας να πολεμήσει τον φασισμό;

Ενα πολιτικό σκίτσο από μόνο του δεν μπορεί να πολεμήσει τίποτα. Η τέχνη είναι χρήσιμη μόνο όταν χρησιμοποιείται ως όπλο από τους ίδιους τους ανθρώπους που αγωνίζονται...


efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: