15.10.17

«Επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού η παραγωγή»...


Η κυβέρνηση αφήνει πίσω τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μίλησε για την...

σημασία των περιφερειακών συνεδρίων για την ανάπτυξη και ως εγγύηση για να μην επαναληφθούν τραγικά λάθη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι η χώρα μας «διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ποικιλομορφία, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, εξαιρετικό κλίμα και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και γνώσης», και πρώτη φορά κυβέρνηση πραγματοποιεί «ένα διευρυμένο διάλογο με την τοπική κοινωνία, όχι από τα γραφεία στην Αθήνα και κάθε υπουργό ξεχωριστά, αλλά συντονισμένα και με σχέδιο».

Η παραγωγή στο επίκεντρο

«Η κυβέρνηση δεν αγνοεί την παραγωγή, το αντίθετο, τη θέτει στο επίκεντρο του σχεδιασμού της. Με διευρυμένο διάλογο με την τοπική κοινωνία, προωθεί την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην πράξη, μέσα από σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και συνεργειών που βάζει στο επίκεντρο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας και των ΜμΕ», υποστήριξε.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, αντιμετωπίζει τον αγροτικό κόσμο «ως παραγωγούς του πλούτου και ως στήριγμα της συνοχής της υπαίθρου και αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα η διεύρυνση των μεγεθών του».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα λάβει σύντομα πρωτοβουλίες για τις οφειλές κοινοτικών ενισχύσεων, την κατοχύρωση αφορολόγητου για τους επαγγελματίες αγρότες, ενώ έχει εξασφαλιστεί μεταβατική περίοδος για την αγροτική ασφάλιση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση μιας σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισ., το οποίο «στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού μας προτύπου».

Επίσης εξήγγειλε μια σειρά έργων με τη συνεργασία της ΕΤΕπ για την επόμενη τριετία, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε «προχωράμε στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών που θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα».

Όσον αφορά τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, είπε πως στη Θεσσαλία, οι συνολικές υποβολές μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου 80% αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

«Θετικές εξελίξεις στην οικονομία»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «οι θετικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, οι οποίες αποτυπώνονται και στους αριθμούς, επηρεάζουν σαφώς την καθημερινότητα των πολιτών»

Ως παράδειγμα έφερε τα στοιχεία από την «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία «το πρώτο 9μηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας, αυτές οι νέες θέσεις αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων που εντάχθηκαν ξανά στην παραγωγική διαδικασία» .

Όπως σημείωσε, παρά τα θετικά στοιχεία «ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και δεν πανηγυρίζουμε επειδή η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 μονάδες γιατί ακόμα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα».

«Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με τη φορολογία και έχουμε ήδη περιγράψει ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που περιλαμβάνονται και στα αντίμετρα», συμπλήρωσε.

«Γραφικότητα»

Όταν ρωτήθηκε για το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η αντιπολίτευση της ΝΔ νομίζω ότι αγγίζει πλέον τα όρια της γραφικότητας, αν δεν τα ξεπερνά. Ο αρχηγός της έχει επιλέξει την πορεία του, έχει επιλέξει τους συμμάχους του, έχει μετουσιώσει τη ΝΔ σε ένα κομματικό υβρίδιο, σε ένα συνονθύλευμα ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι προσγειώθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο του 2015. Ας ακολουθήσει την πορεία που χάραξε και ας συνεχίσει να ζητάει εκλογές».

«Η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019», κατέληξε.

Και εξήγησε ότι «οι πολίτες το 2019 θα αποφασίσουν για το εάν θέλουν η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται με σχέδιο ή εάν θα επιστρέψουμε στην εποχή των κολλητών, των σκανδάλων και της διαφθοράς. Και όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και οι πολίτες και το γνωρίζουν και το αντιλαμβάνονται».

πηγή efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: