7.10.17

Αχ Τερέζα…



Όλα τα είχε αυτή η ομιλία της Μέι στο συνέδριο του κόμματος. Από Monty Pythons και Mr. Bean μέχρι...
Benny Hill. Παρείσφρησε γνωστός κωμικός στο συνέδριο και της παρέδωσε «χαρτί απόλυσης» της που υποτίθεται έστελνε στην πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. (Ο Μπόρις παρακολουθούσε αμήχανα).

Ένας επίμονος βήχας είχε αποτέλεσμα η Μέι να μην μπορεί να αρθρώσει λέξη, ενώ είχε σκοπό να δώσει την απάντηση των Τόρηδων στους Εργατικούς στα μεγάλα εθνικά θέματα τύπου κονδύλια για στέγαση και φρένο στις υπερτιμολογήσεις σε λογαριασμούς ενέργειας. (Κανείς δε θυμάται τα δυο αυτά σημεία - κλειδιά της ομιλίας της).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο τέλος αυτής της «ομιλίας από την κόλαση» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, άρχισαν να ξεκολλάνε και να πέφτουν στο πάτωμα τα γράμματα από το σύνθημα του συνεδρίου «Οικοδομώντας μια χώρα που λειτουργεί για όλους… (Για την ιστορία ξεκόλλησαν γράμματα από τη φράση «για όλους»…).

Αυτά έγιναν Τετάρτη μεσημέρι στο Μάντσεστερ. Πέμπτη βράδυ είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται το πραξικόπημα κατά της Μέι με τουλάχιστον 30 βουλευτές - ανάμεσα τους πρώην και νυν Υπουργούς - που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Γράντ Σάρπς.

Ο Σάρπς βγήκε στα κανάλια για να μιλήσει για 30 τουλάχιστον αντάρτες μέσα στο κόμμα (από τους 48 που χρειάζεται για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία πρότασης μομφής).

Ο Σάρπς έκανε δυο πράγματα λοιπόν. Κατ αρχήν εκδήλωσε δημόσια πλέον - στα κανάλια - την ανταρσία που ούτως ή άλλως ετοιμάζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Δεύτερον, αναφέρθηκε σε σοβαρά νούμερα ανταρτών και λειτούργησε ανεπίσημα ως υποκατάστατο της αρμόδιας επιτροπής «1922», υπεύθυνη να παραλαμβάνει επιστολές των ανταρτών για να ξεκινήσει διαδικασία διάδοχης.

Ενδεικτικό και αυτό της αμηχανίας στην οποία βρίσκονται οι Τόρηδες μετά την πανωλεθρία του εκλογικού αποτελέσματος: Η Μέι έχει τελειώσει προφανώς αλλά το ποιος θα την διαδεχτεί, ποιο Μπρέξιτ θα επιλέξουμε ως κόμμα (σκληρό ή ηπιότερο), πόση λιτότητα θα συνεχίσουμε- όταν φαίνεται ότι σώθηκε πια η αντοχή της κοινωνίας- και κυρίως ποιον θα ρίξουμε στην αρένα κόντρα στον σταρ - Κόρμπιν, όλα αυτά είναι στον αέρα.

Αυτά τα ερωτήματα είναι που κρατάνε (κρατούσαν;) όρθια την Μέι. Ο χρόνος όμως τελείωσε. Συμβολικά με την ιλαροτραγωδία της ομιλίας της Πρωθυπουργού στο Μάντσεστερ (χαριστική βολή στο «strong and stable» της Μέι). Ουσιαστικά όταν ξεκαθάρισε ότι ούτε απάντηση διαθέτει η Μέι στον Κόρμπιν ούτε πρόταση προόδου στο Μπρέξιτ -που οδεύει για νέο αδιέξοδο από αρχές της επόμενης εβδομάδας.
C’est fini

Ο Σάρπς λοιπόν πάτησε το κουμπί στο χρονόμετρο της αντίστροφης μέτρησης λέγοντας στην Μέι να φύγει τώρα με μια τίμια παραίτηση, ώστε να μην αρχίσουν τα επίσημα όργανα πρότασης μομφής. Δηλαδή 48 τουλάχιστον επιστολές στην «Επιτροπή 1922».

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έπληττε και άλλο την εικόνα του κόμματος που έχει γίνει σμπαράλια σε όλα τα κρίσιμα θέματα πολιτικού σχεδιασμού.
Το ποιος θα διαδεχτεί την Μέι είναι λιγότερο κρίσιμο ίσως από το πότε η Μέι θα αποδεχτεί η ίδια ότι τελείωσε.

Διάδοχοι - χαλίφηδες και Βρούτοι στους Συντηρητικούς ουκ ολίγοι. Ο Τζόνσον ενδεχομένως «έκαψε» την υποψηφιότητα του με την δημόσια υπονόμευση της Μέι στο θέμα του Μπρέξιτ.

Η καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Μέι, υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ράντ έχει ήδη προσλάβει τον σύμβουλο του Κάμερον και λέγεται ότι έχει ισχυρή στήριξη από τους δελφίνους. Η ίδια καλεί την Μέι να παραμείνει, που σημαίνει φυσικά ότι έχει ήδη γράψει τον λόγο αποδοχής της αρχηγίας…

Το μόνο ερώτημα για τους Τόρηδες είναι πλέον αν θα παραιτηθεί η Μέι ησύχως και σύντομα για να πάνε παρακάτω και να μην λάβει διαστάσεις το ζήτημα διαδοχής.
Άνθρωποι που γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία της διαρρέουν ότι με τέτοιο κλίμα είναι πιθανό η Μέι να παραιτηθεί ακόμα και την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη εβδομάδα θα φέρει νέα σύγκρουση με τους
Ευρωπαίους στο θέμα το λογαριασμού για το Μπρέξιτ - νέα δυστοκία στις διαπραγματεύσεις- ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η «Επιτροπή 1922» όπου θα μπορούσαν να φτάσουν επιστολές για πρόταση μομφής.

Εφόσον η Παρασκευή δεν είναι η μέρα παραίτησης, η επόμενη εβδομάδα σίγουρα θα έχει αρκετές ευκαιρίες για αυτό ώστε η Μέι να φύγει με πρόσχημα εσωκομματικές έριδες και όχι την πραγματική αιτία που δεν είναι άλλη από την πολιτική χρεοκοπία του κόμματος της λιτότητας και του τυφλού Ευρωσκεπτικισμού.

Χρυσόστομος Λουκάς

stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: