1.10.17

Με την βαλίτσα στο χέρι ο πρωθυπουργός...

Πολλαπλές συναντήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο...

Δίμηνο συνεχών επαφών περιμένει τον πρωθυπουργό ο οποίος επιθυμεί από τη μια να εντείνει την επικοινωνία του με τους εταίρους, εν όψει της...
δύσκολης γ΄ αξιολόγησης, αλλά παράλληλα να προωθήσει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική την οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία.

Οι πολλαπλές συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι σίγουρα και ένα «όπλο» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει στη χώρα μια σειρά από ζητήματα. Από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2», το Ελληνικό και την Ελντοράντο μέχρι και τις σχέσεις του κόμματος με τον κυβερνητικό του εταίρο.

- Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας όπου θα διεξαχθεί η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης στο Ταλίν της Εσθονίας για τη νέα Ευρώπη τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και την «αναζωογόνηση» της ατζέντας της Θεσσαλονίκης.

- Μετά την Αθήνα, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη στην Κύπρο θα φιλοξενηθεί στις 9-10 Οκτωβρίου η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ζάππειο πέρυσι τέτοια εποχή και στην οποία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κυβέρνηση περιμένοντας τη συμμετοχή και του Εμμανουέλ Μακρόν.

- «Κορωνίδα» των ταξιδιών του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον στις 17-18 Οκτωβρίου όπου για πρώτη φορά θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr η ατζέντα των θεμάτων είναι «βαριά» και πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά. Οικονομία, χρέος, επενδύσεις, ενεργειακά, ελληνοτουρκικά, κυπριακό, δυτικά βαλκάνια θα πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης με τον «πλανητάρχη».

- Ο πρωθυπουργός από τις Η.Π.Α. δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά θα πετάξει για τις Βρυξέλλες όπου στις 19-20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς. Λίγο πριν τη έναρξη των συζητήσεων για την γ΄ αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους εταίρους, αλλά και να μεταφέρει στις συνομιλίες που θα γίνουν στο περιθώριο τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει και για τη στάση του Δ.Ν.Τ., καθώς θα έχει πραγματοποιηθεί στις 13-15 του μήνα η ετήσια Σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσινγκτον παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

- Η συζήτηση για τις αλλαγές στις δομές της Ευρώπης αναμένεται να κορυφωθεί το Νοέμβριο στο Γκέτεμποργκ. Στις 17 του μήνα θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στη Σουηδική πόλη με βασικό αντικείμενο δυο θέματα που «καίνε» την ελληνική πλευρά: Η αντιμετώπιση της ανεργίας και το κοινωνικό κράτος.

- Δεν έχουν καθοριστεί ακόμα ημερομηνίες για τις τριμερείς Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που πιθανότατα θα γίνουν στην Λευκωσία πριν από το τέλος του χρόνου. Οι υποδομές, η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός, η περιφερειακή ασφάλεια και η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή θα είναι τα βασικά ζητήματα των διαβουλεύσεων των τριών πλευρών.

Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα κανένας σχεδιασμός, αλλά θεωρείται πιθανό η ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Γερμανία να δρομολογήσει ένα εφ' όλη της ύλης τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ ακόμα και στο περιθώριο κάποιου φόρουμ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: