11.10.17

Νίκη κατά του σκοταδισμού...

Η υιοθέτηση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου αποτελεί μια σημαντική μέρα για τη χώρα. Υστερα από...
δεκαετίες αγώνων αναγνωρίστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε συμπολίτες μας ώστε να προχωρούν σε συγκεκριμένες επιλογές σχετικά με το φύλο τους.

Ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του νομικού και διοικητικού συστήματος -έστω και βήμα βήμα- δεν μπορεί παρά να προκαλεί ικανοποίηση σε όσους κατανοούν το αυτονόητο: πως τα δικαιώματα δεν αποτελούν ζήτημα πλειοψηφίας και μειοψηφίας.

Υπάρχουν όμως δυνάμεις που αδυνατούν να αντιληφθούν αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατίας. Ο σκοταδισμός κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της ηγεσίας της Εκκλησίας, γεγονός γνωστό και αναμενόμενο. Οσα όμως ειπώθηκαν στη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και η στάση ορισμένων παραγόντων της πολιτικής ζωής, δεν μπορούν παρά να μας δημιουργούν ανησυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμα μία φορά τα όρια. Προσπάθησε με τακτικισμούς να διατηρήσει την ενότητα στην παράταξή του, χωρίς όμως να δυσαρεστήσει τους ακροδεξιούς που τον στηρίζουν στην ηγεσία της.

Αναφερόμενος σε «εξωγήινους» δεν δίστασε να επιλέξει ένα παράδειγμα που στιγματίζει συμπολίτες μας και προσδίδει ψυχιατρικά χαρακτηριστικά στη συζήτηση για αυτονόητα δικαιώματα. Η στάση της Ν.Δ. ήταν θλιβερή, όπως και το σχόλιο «πηγών» της, που συσχέτισε τη συζήτηση για τα δικαιώματα με το τι πιστεύει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Δυσαρέσκεια όμως προκάλεσε και η στάση που τήρησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τρεις από τους διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, που προφασίστηκαν διάφορους λόγους για να μην υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσον αφορά τις ατομικές επιλογές συγκυβερνώντων βουλευτών, που επέλεξαν να μη στηρίξουν το νομοθέτημα, πρέπει να επικρατήσει σκεπτικισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το νομοσχέδιο τόνωσε τον προοδευτικό χαρακτήρα του, κάτι που επιβεβαιώνει πως μπορεί να επιβάλει τολμηρές τομές. Ωστόσο, η μνημονιακή επέλαση θόλωσε τις διαχωριστικές γραμμές και έφερε στις τάξεις του σημαντικότερου κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και στελέχη που φαίνεται να μην έχουν σχέση ή να μην κατανοούν τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της Αριστεράς στο πεδίο των δικαιωμάτων.

Ευτυχώς, τέτοια νομοσχέδια βοηθούν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: