2.10.17

Δεν κρίθηκαν δασικά τα 37 στρέμματα στο Ελληνικό...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ελληνικό
Ένα μέτωπο λιγότερο απομένει για να «ξεμπλοκάρει» η επένδυση στο Ελληνικό καθώς...
ξεπεράστηκε ο σκόπελος του χαρακτηρισμού ή όχι 37 στρεμμάτων εντός της έκτασης ως δασική έκταση. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ το οποίο θα αποφασίσει εάν θα χαρακτηριστεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή όχι μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Πάντως στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες ακόμα και εάν χρειαστεί να παρακάμψουν το όργανο του υπουργείου Πολιτισμού, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που υπάρχουν. 

Δεν υπάρχει δάσος

Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά έκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 3-2 ότι δεν θα χαρακτηριστεί η εν λόγω έκταση εντός του πρώην αεροδρομίου ως δασική. Η ψήφος του προέδρου μέτρησε ως διπλή, υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε.

Τις προηγούμενες ημέρες αυτοψία στην περιοχή του Ελληνικού για την εξακρίβωση της ύπαρξης ή μη δάσους είχε ζητήσει η αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή της Περιφέρειας.

ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.

Πώς θα παρακαμφθεί το ΚΑΣ

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται λάβει οριστικές αποφάσεις αύριο, Τρίτη, για το εάν θα κηρυχθεί ή όχι μέρος της έκτασης ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στην κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το Newpost.gr την Πέμπτη, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παρακάμψουν το όργανο σε περίπτωση που λάβει αρνητικές για την επένδυση αποφάσεις, υπενθυμίζοντας τον γνωμοδοτικό του χαρακτήρα.

Η αναφορά κυβερνητικού αξιωματούχου στο Newpost ήταν ενδεικτική: «το ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Μετά τη νέα συνεδρίαση η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Πηγές με γνώση των διαδικασιών ανέφεραν στην Καθημερινή ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει είτε με άμεση νομοθέτηση που θα προβλέπει σύσταση άλλου οργάνου, είτε με τη μη υπογραφή της απόφασης του ΚΑΣ από την υπουργό Πολιτισμού, έπειτα από αιτιολογημένη απόρριψη, ή με την καθαίρεση της γενικής γραμματέως και την αντικατάστασή της, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο, όποια λύση και αν επιλεγεί, να προκύψουν νέες καθυστερήσεις εξαιτίας προσφυγών στο ΣτΕ.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: