3.10.17

Υπερπλεόνασμα και το 2017! Το 2018 όμως;..

Παρά την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, το 2017 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά υψηλότερο του μνημονιακού στόχου. Πολλά έκτακτα έσοδα θα το...
ενισχύσουν το πλεόνασμα του 2017, όπως συνέβη και το 2016. Ομως το υπερπλεόνασμα της διετίας 2016-2017 είναι συγκυριακό. Το 2018 τα έκτακτα έσοδα τελειώνουν και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων γίνεται μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε όντως υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Η αντιπολίτευση έσπευσε να εκφράσει τις αμφιβολίες της ως προς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση επέμεινε να εμφανίζεται άνετη και να μιλά για υπερπλεόνασμα.

Πιστεύω πως έχει δίκιο η κυβέρνηση και μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περιοριστεί στο 2,2%%, όπως προέβλεψε ο Γιώργος Χουλιαράκης στο συνέδριο του Economist (εδώ), αλλά είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 3%1,2!

Αλλά, όσο δίκιο έχει ο κ. Χουλιαράκης να είναι άνετος με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 (1,75%) άλλο τόσο άδικο έχει όντας άνετος με την επίτευξη του στόχου το 2018 (3,5%).

Ο στόχος για το 2018 είναι δύσκολα επιτεύξιμος. Κατά πάσαν πιθανότητα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 -χωρίς νέα μέτρα- θα είναι χαμηλότερο από το αποτέλεσμα του 2017… Γι’ αυτό όλοι ελπίζουμε το αποτέλεσμα του 2017 να ξεπεράσει το 3%, διότι κανείς δεν επιθυμεί νέα μέτρα. Κι επειδή ο στόχος για το 2018 είναι πολύ δύσκολος, δικαίως η αντιπολίτευση ανησυχεί με τα πρώιμα σημάδια υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Αλλά πρέπει να ανησυχεί για το 2018…

Οι καταιγιστικές αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο δημιούργησαν «λευκές τρύπες» προσωρινού χαρακτήρα στα έσοδα. Δεν πρόκειται για λογιστικές αλχημείες ή στατιστικές ακροβασίες· έχουν την έγκριση της Eurostat. Πρόκειται για συγκυριακές παρενέργειες της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης που έφεραν έκτακτα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ενίσχυσαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και κάτι ανάλογο θα συμβεί και το 2017. Όμως «λευκές τρύπες» και έκτακτα έσοδα δεν θα υπάρξουν το 2018, όταν ο στόχος για το Π.Π. είναι πολύ πιο απαιτητικός.

Το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για τη διετία 2016-2017 δημιουργεί μια μαγική εικόνα σχετικά με την ευκολία που επιτυγχάνονται οι στόχοι. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για την κυβέρνηση κι ακόμη περισσότερο για την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση οφείλει να είναι πολύ προσεκτική στη διαχείριση των δημοσιονομικών το 2018, οπότε θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, πολλώ δε μάλλον να τον υπερβούμε. Και η αντιπολίτευση θα πρέπει να προετοιμάζεται. Πιθανόν να κληθεί εκείνη να διαχειριστεί ενδεχόμενη αστοχία· θα τη μάθουμε τον Απρίλιο του 2019. Και τότε, δεν αποκλείεται να δούμε ένα νέο σίριαλ«Γεωργίου». Οπου η νέα κυβέρνηση θα καταγράφει φτωχές «σχετικά» επιδόσεις για το 2018, ενώ η απερχόμενη κραδαίνοντας το υπερπλεόνασμα της διετίας 2016-17 θα την κατηγορεί για μαγείρεμα στοιχείων με στόχο τη διαιώνιση της λιτότητας του ΔΝΤ…

Γιώργος Στρατόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: