13.2.15

Το χρήμα δεν «πέταξε» στο εξωτερικό...


Οι πρόωρες εκλογές, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η κόντρα της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές δεν οδήγησαν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τη χώρα όπως αρκετοί εγχώριοι «τρομολάγνοι» έσπευδαν να προεξοφλήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της... βρετανικής εταιρείας ερευνών CrossBorder Capital, που παρακολουθεί τις διεθνείς ροές κεφαλαίων για περισσότερα από είκοσι χρόνια, οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα ανήλθαν σε 177 εκατ. δολάρια (156,2 εκατ. ευρώ) τον προηγούμενο μήνα, σε 166 εκατ. δολάρια τον Δεκέμβριο και σε 149 εκατ. δολάρια τον Νοέμβριο. Ποσά που ήταν πολύ μικρότερα -σχεδόν υποδεκαπενταπλάσια- των 2,4 δισ. δολαρίων που είχαν βγει από τη χώρα τον Αύγουστο του 2014.

«Δεν ήταν η καταστροφή για την οποία πολλοί ανησυχούσαν… Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι η Ελλάδα ήταν σταθερότερη απ’ ό,τι φοβούνταν πολλοί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής της CrossBorder Capital, Μάικλ Χάουελ, σημειώνοντας πως «είναι ελάχιστες οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία αιμορραγεί σε κεφάλαια».

Αναφερόμενος στις καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στη διάρκεια του προηγούμενου διμήνου, ο Χάουελ τόνισε ακόμη ότι τα κεφάλαια αυτά δεν εξήλθαν από την οικονομία. «Εκείνο που συμβαίνει είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την τάδε τράπεζα και ενδεχομένως φυλάει τα χρήματά του κάτω από το στρώμα ή τα μεταφέρει σε υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα».

Ο διεθνής δείκτης ρευστότητας (Global Liquidity Index) της Ελλάδας τον Ιανουάριο βρισκόταν στο 64,3 και ήταν τριπλάσιος από το 29,0, επίπεδο δηλαδή στο οποίο βρισκόταν έναν χρόνο νωρίτερα - τον Ιανουάριο του 2014. Ας σημειωθεί ότι όταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από το 50, υποδηλώνει επέκταση της ρευστότητας.

Μπάμπης Μιχάλης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: