2.2.15

Τσίπρας: Θέλουμε την Κύπρο στο πλευρό μας...




 ... για να αλλάξει η ατζέντα στην Ευρώπη (BINTEO)...
"Ελλάδα και Κύπρος, συμφωνούν ότι η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, πρέπει να βάλει στην προτεραιότητα άλλες πολιτικές από αυτές που μέχρι σήμερα ταλαιπώρησαν αδίκως τους λαούς μας", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.
 Ολόκληρη η ...
ομιλία του πρωθυπουργού


Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ευχαριστώ από καρδιάς για την θερμή υποδοχή σας και την τιμητική ευκαιρία που μου δίνετε, από το βήμα αυτό, να χαιρετίσω τον αδελφό Κυπριακό λαό.

Να τιμήσω τους αγώνες του και τις κατακτήσεις του.

Να τον διαβεβαιώσω ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες του για το μέλλον αποτελούν κοινούς μας στόχους.

Και να αναδείξω την κορυφαία θέση που καταλαμβάνουν και θα εξακολουθήσουν να καταλαμβάνουν για την Ελλάδα, η σταθερή, στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, και η από κοινού προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Η παρουσία μου στο βήμα αυτό, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας, δεν έχει στόχο να τηρήσει απλά μια διπλωματική παράδοση, ούτε έχει στόχο να αναδείξει απλά «παραδοσιακές σχέσεις».

Δεν υπάρχει τίποτα το «παραδοσιακό» σε σχέσεις με τόση ιστορία αλλά και με τόσο μέλλον.

Αρχίζω τον κύκλο των επισκέψεών μου, από εδώ από την Λευκωσία, από την Κυπριακή Δημοκρατία διότι ξέρω πολύ καλά ότι μας ενώνει τόσο η δυναμική ιστορία του ελληνισμού, όσο και ο αγώνας για το μέλλον του.

Μας ενώνει μια κοινή προσπάθεια για την προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.

Του διεθνούς δικαίου που παραβιάζεται σήμερα από την Τουρκία, με σκοπό, για μια ακόμη φορά, τη δημιουργία τετελεσμένων.

Aρχίζω από την Κύπρο διότι από την επίλυση του Κυπριακού - αυτού του ανοικτού, διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής - συναρτάται η ασφάλεια και η διεθνής θέση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας.

Αρχίζω από την Κύπρο διότι ξέρω πόσο σημαντική είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πόσο σημαντική είναι για τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ως ευρωπαικές χώρες και ως χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως χώρες με εμβέλεια και φωνή, πολύ πέρα από τα σύνορά τους.

Αρχίζω από την Κύπρο, διότι ξέρω πόσο σημαντικό είναι, ειδικά σήμερα, οι χώρες μας να αποτελέσουν γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας σε μια ολοένα και πιο ασταθή παγκόσμια και περιφερειακή διασταύρωση κρίσεων και συγκρούσεων.

Αυτό είναι και το νόημα της σημερινής μου, πρώτης επίσκεψης στη Κύπρο, μία μόλις εβδομάδα μετά την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες που στοχεύουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική, ως προς την εδαφική πτυχή και δικοινοτική, ως προς την συνταγματική πτυχή, ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια καθώς και με πολιτική ισότητα, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που έχουν δώσει στην έννοια αυτή οι αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συνομιλίες που να προσανατολίζονται σε μια συνολικη λύση που να συνάδει πλήρως με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπριων, Τουρκοκυπριων, Αρμενιων, Μαρωνιτων και Λατινων.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: