3.2.15

Πιο... ήρεμες οι αγορές...


Μπορεί η πολιτική παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης για την Ελλάδα να ήχησε σαν μουσική στα αυτιά της νέας κυβέρνησης, που πασχίζει να συμπήξει μέτωπο κατά της λιτότητας, όμως τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό των ΗΠΑ ανέλαβαν να κάνουν από την επόμενη κιόλας μέρα τα «λαγωνικά» των αγορών, με πρώτη και καλύτερη την...
αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, ο ρόλος της οποίας ως το «βαθύ κράτος» των τραπεζιτών στις ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητος.

Σε μια ανάλυση δηλωτική της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζουν μετεκλογικά οι μεγάλοι επενδυτές την πολυγλωσσία της κυβέρνησης, αλλά κυρίως τις προθέσεις της να αμφισβητήσει ευθέως την τρόικα και το Μνημόνιο, η Goldman Sachs έστειλε «σήμα» χθες στις αγορές πως η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «είναι περισσότερο συγκρουσιακή και ευρωσκεπτικιστική» απ' ό,τι αναμενόταν προεκλογικά, σχολιάζοντας πως «αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ενός πολιτικού ατυχήματος (σ.σ. αδυναμία επίτευξης συμφωνίας) που μπορεί να οδηγήσει σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό αδιέξοδο, με τελική κατάληξη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Από την άλλη πλευρά, όμως, ποντάρει σε αμοιβαίες… κυβιστήσεις Ελλάδας-δανειστών, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της Ελλάδας θα εξαρτηθούν απόλυτα από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα και όχι από τις οικονομικές εξελίξεις.

Χθες πάντως, οι αγορές ήταν πολύ πιο ήπιες για την Ελλάδα, μετά την πρώτη δύσκολη μετεκλογική εβδομάδα που το Χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες πάνω από 14%. Στον απόηχο των δηλώσεων υποστήριξης από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ που, αν μη τι άλλο, διασκέδασαν τις ανησυχίες ότι η διαπραγμάτευση θα ναυαγούσε πριν ξεκινήσει, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με μεγάλη άνοδο κατά 4,64% στις 755,6 μονάδες, με λοκομοτίβα τον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με άνοδο, 6,6%. Οι αποδόσεις των ομολόγων, ωστόσο, παρέμειναν αγκιστρωμένες στα υψηλά τους, με αυτήν του τριετούς να διαμορφώνεται στο 19,968% και του δεκαετούς στο 11,3%.

 Βασίλης Γεώργας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: