20.2.15

Σουλτς: Ζήτημα σεβασμού να δοθεί στην Ελλάδα μια ευκαιρία...


Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι της Ελλάδας στο παρά πέντε της μάχης του Eurogroup...
Την άποψη ότι είναι ζήτημα σεβασμού να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, κατά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.
 Ο...
πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε επίσης ότι του προκάλεσε έκπληξη η εσπευσμένη αρνητική τοποθέτηση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.


Αναφορικά με το περιεχόμενο της αναθεωρημένης ελληνικής πρότασης ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι πρόκειται για μία επιστολή με «πολλή ουσία» και θα πρέπει να εξεταστεί. Αφήνοντας σαγείς αιχμές για τη Γερμανία και τις χώρες – δορυφόρους της, αναρωτήθηκε για το ποιά είναι η άλλη επιλογή: «να δούμε τους Έλληνες γονατισμένους;»,είπε.

Απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις κι όχι μία ιδεολογική μάχη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Ευροκοινοβουλίου.

Οι σύμμαχοι

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε για πολλοστή φορά να υπάρξει κατανόηση για την Ελλάδα και να δοθεί η δυνατότητα στη νέα ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος. Αποτυχία της Ελλάδας συνεπάγεται και το ότι οι άλλες ευρωπαικές χώρες θα χάσουν χρήματα, προειδοποίησε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Σχολιάζοντας το νέο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι οι Έλληνες έχουν κάνει ένα βήμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν μαζί τους ένα δεύτερο βήμα. «Αυτός είναι ο μοναδικός εποικοδομητικός δρόμος», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το ερώτημα είναι αν η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, θέλει τώρα να περάσει κάτι μόνον για να αποδείξει πως έχει δίκιο ή να κτίσει γέφυρες.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας σε μία νέα Σύνοδο Κορυφής.

«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι από την πλευρά του.

Χθες άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος, τηλεφωνική επικοινωνία σε θερμό κλίμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Την ελπίδα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αντι Ρίνε.

Οι αντίπαλοι

Μετά τη χθεσινή εσπευσμένη τοποθέτηση της Γερμανίας ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να  οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά και μετά την σε καλό κλίμα τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ, σταθερά σκληρή αλλά συγκρατημένη στάση κρατά το Βερολίνο.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική πρόταση δεν έφτασε πολύ μακριά», ενώ στην άποψη που εξέφρασε ο Επίτροπος Έτινγκερ και υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα εντός εβδομάδας, είπε: «Θα περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα του Eurogroup, πριν αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις».

Τη σκληρή στάση της Γερμανίας υιοθετεί και η Πορτογαλία, που μέσω της υπουργού Οικονομικών της Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ, διαμηνύει ότι όποια συζήτηση γίνει για την Ελλάδα θα γίνει υπό μνημονιακούς όρους.

Με σκληρά λόγια μίλησε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο σήμερα για την Ελλάδα. Εκτιμώντας ότι ένα Grexit δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο για την ευρωζώνη, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να πει στο λαό του ότι η φτωχή Σλοβακία θα πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: