28.3.14

Όλα μέλι... γάλα ...


Ο Αντ. Σαμαράς με τη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το σύνθημα προς τους βουλευτές του προκειμένου να συνταχθούν με τη «γραμμή» και να αποφευχθεί στο παρά ένα της ψήφισης του νομοσχεδίου το...
περιβόητο πλέον «ατύχημα» που εδώ και μήνες πονοκεφαλιάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τους «γαλάζιους» βουλευτές στη βουλή κύλησε αρκετά δύσκολα καθώς υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με πρωταγωνιστές κυρίως τον Ιορδάνη Τζαμτζή και τη Φωτεινή Αραμπατζή οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στην επιχειρηματολογία του υπουργού Ανάπτυξης ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά γάλακτος θα συμβάλουν στο να μειωθεί η τιμή του στο ράφι.

«Γιατί ευθύνονται οι παραγωγοί για τις υψηλές τιμές; Αλλού να ψάξεις τις ευθύνες» είπε ο κ. Τζαμτζής στον Κωστή Χατζηδάκη ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της Φ. Αραμπατζή.

Από την πλευρά του ο Γ. Βλάχος επέμεινε ότι όλο αυτό το ζήτημα με το γάλα θα έπρεπε να είχε ξεκαθαριστεί νωρίς-νωρίς τόσο στην τρόικα όσο και στους ίδιους τους βουλευτές προκειμένου να μην φτάσει η κατάσταση στο σημείο «μηδέν» και στις απειλές βουλευτών ότι δεν θα ψηφίσουν.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μ. Ταμήλου ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr στήριξε απόλυτα τον υπουργό Ανάπτυξης για τις αλλαγές στην αγορά γάλακτος προκαλώντας την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου.

«Έχω παρακολουθήσει τη δημιουργία τριών εργοστασίων γάλακτος και το ξέρω το θέμα» είπε ο κ. Ταμήλος για να του απαντήσει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Μπορεί να ξέρεις από οικοδομές αλλά από γάλα δεν γνωρίζεις τίποτε...».

Με τα πολλά η χρυσή τομή βρέθηκε με μια φράση που προστέθηκε στη διάταξη για το γάλα την οποία ζητούσε επίμονα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία η διάρκεια ζωής του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης με ήπια θερμική επεξεργασία θα προσδιορίζεται από τον παραγωγό αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Νωρίτερα λίγο έλειψε να τιναχτούν όλα στον αέρα καθώς στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσία των κυρίων Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου με τους επιστημονικούς φορείς της αγοράς τέθηκε θέμα διασφάλισης της καταλληλότητας του προϊόντος πέραν των πέντε ή έξι ημερών -κάτι που τελικά αποδείχθηκε ότι περισσότερο ως μέσο πίεσης χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να μην μείνει εν λευκώ στα χέρια των παραγωγών η διάρκεια καθορισμού της ζωής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύτηκε επίσης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, να προωθήσει πρωτοβουλία προκειμένου πάνω στο εισαγόμενο προϊόν να αναγράφεται ξεκάθαρα η χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Ο κ. Χαρακόπουλος αρκέστηκε στη δήλωση «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα» ωστόσο στη σύσκεψη τόνισε πως όλα θα κριθούν στην πράξη και στο κατά πόσο θα μειωθούν οι τιμές όπως δεσμεύθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης αφού επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει ότι το «μέτωπο» έκλεισε χωρίς απώλειες για το «γαλάζιο» στρατόπεδο πήγε στο υπουργείο Ανάπτυξης και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία υπερασπίστηκε σθεναρά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ξεκαθαρίζοντας ότι με αυτές τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση «σπάνε άλατα δεκαετιών στην Ελλάδα...».

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη εμφανίζονται και οι εν δυνάμει «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραϊτης και Μ. Κασσής τους οποίους είχε ενημερώσει νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης.

Σήμερα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν αναλυτικά για τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο που θα κληθούν να ψηφίσουν την Κυριακή το βράδυ.

Τους «γαλάζιους» βουλευτές ενημέρωσε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις αλλαγές στα φάρμακα.

Στο συγκεκριμένο «μέτωπο» δεν υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από βουλευτές, τουλάχιστον που να έχουν διατυπωθεί ως απειλή καταψήφισης, ωστόσο η κόντρα του υπουργείου με τον κλάδο των φαρμακοποιών αναμένεται ότι θα ενταθεί καθώς όπως λένε οι τελευταίοι «η κυβέρνηση μάς δίνει τη χαριστική βολή οδηγώντας σε κλείσιμο χιλιάδες φαρμακεία με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: