1.3.14

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τη Ρωσία...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει την κατάσταση στην Ουκρανία και έθεσαν ερωτήματα για τις...
πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία τεθωρακισμένων ρωσικών οχημάτων και στρατιωτών σε περιοχές της χώρας αυτής.

«Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι «ακραίοι ριζοσπάστες» και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της...

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: