31.3.12

Τo τελευταίο «αντίο» με δημοτικά κι αντάρτικα για τον Μπανιά...


Με ηπειρώτικα μοιρολόγια και αντάρτικα τραγούδια, πλήθος κόσμου συνόδευσε σήμερα τον Γιάννη Μπανιά, ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στην ... τελευταία του κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
«Έχουμε έρθει όλοι εδώ να αποχαιρετήσουμε τον σύντροφο Γιάννη Μπανιά που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στο όραμα για σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Έχουμε έρθει να αποχαιρετήσουμε και τον άνθρωπο Γιάννη Μπανιά που όσοι είχαμε την τύχη να πορευτούμε μαζί συνειδητοποιούμε ότι η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η προσήνεια δεν είναι αυτονόητα χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, αλλά είναι χαρίσματα. Ίσως αποτελεί κοινοτοπία να πει κάποιος ότι ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αλλά είναι αλήθεια», τόνισε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αποχαιρετάμε σήμερα φίλοι, σύντροφοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές τον Γιάννη Μπανιά. Όπως τον γνώρισα εγώ, πολύ νέο, πολύ ενθουσιώδη, πείσμωνα στις ιδέες του, φιλικό, χαμογελαστό στις συζητήσεις του, με υπομονή, πάντα μέσα στο πνεύμα της καταλαγής. Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη απώλεια αυτή, γιατί είχε πολλά ακόμα να δώσει και στην παράταξη στην οποία ανήκε και στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Μια νέκυια ωδή στον Γιάννη Μπανιά απηύθυνε ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, συγκρατούμενός του την περίοδο της Χούντας στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου: «Βήμα το βήμα στις φυλακές και στις εξορίες, της αγωνιστικής σου πορείας τα αποτυπώματα, το ξέσπασμα της αγωνίας της γενιάς σου με τα ανεκπλήρωτα όνειρα».

Παρών στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπανιά ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. «Είχα μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό απέναντί του, όπως είχε και εκείνος. Δεν ήταν μόνο η φιλία που μας ένωνε, ήταν η εκτίμηση. Γι' αυτό θεώρησα καθήκον μου να έρθω σήμερα», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους,


Στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπανιά παραβρέθηκαν, επίσης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός, Γιάννης Καψής, και ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών», Γιάννης Δημαράς.


Επικήδειους εκφώνησαν, επίσης, ο συγγραφέας, Λευτέρης Τσίλογλου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου, ο Δημήτρης Βλαβιανός από τη νεολαία της ΑΚΟΑ, ο πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Βασίλης Ρίζος, ο εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων», Κώστας Διάκος, ο πρώην γραμματέας του «Ρήγα Φεραίου», Μπάμπης Γεωργούλας, και ο Νίκος Καραβασίλης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος,ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: