31.3.12

Ρεκόρ αιτημάτων για μειωμένα ενοίκια σε σπίτια και καταστήματα λόγω της κρίσης...


Στο κυνήγι φθηνότερου ενοικίου έχουν «βγει» τον τελευταίο καιρό οι ενοικιαστές σπιτιών, αλλά και καταστημάτων. Μειώσεις μισθών, ανεργία και φόροι έχουν κάνει όσους νοικιάζουν σπίτι να... αναζητούν την πλέον οικονομική λύση. Από την άλλη οι επιχειρηματίες με τον τζίρο να παρουσιάζει μεγάλη μείωση, βλέπουν ότι δεν… βγαίνουν να συντηρούν έναν πολύ ακριβό επαγγελματικό χώρο.

Έτσι, τα ενοίκια για κατοικίες αλλά και για επαγγελματική στέγη παρουσιάζονται μειωμένα από 15% έως 25%, ενώ σε ορισμένες άλλες φθάνουν ακόμη και το 50%. Το δρόμο για τις μειώσεις ανοίγουν επίσης δικαστικές αποφάσεις, αλλά και 26 επιτροπές που λειτουργούν στις Περιφέρειες, στο πλαίσιο του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μπορούν να προσφύγουν για εξωδικαστική σύμβαση.

Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από εκπρόσωπους ιδιοκτητών και μισθωτών και έναν δικαστικό ως πρόεδρο επιδιώκουν το φιλικό διακανονισμό, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που δεν τα βρίσκουν τότε οι επιτροπές συντάσσουν πρακτικό το οποίο είναι εκτελεστό και χρησιμοποιείται στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, 200.000 έμποροι που νοικιάζουν καταστήματα έχουν πετύχει ήδη μειωμένες τιμές, αλλά λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης ζητούν και άλλες. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι επίσης να μετακομίζουν σε άλλα καταστήματα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: