31.3.12

Τετραγωνίζοντας τον κύκλο...


Ποιο θα είναι το τελικό ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ανακοινωθούν τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου από την νέα κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή) που θα προκύψει από... τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου; Τελικώς, πολύ μεγαλύτερο από 11 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, «τα 11 δισ. ευρώ υπολογίζονταν με δεδομένο πως μέχρι τότε, όλα θα κινηθούν βάσει των αρχικώς προβλεφθέντων. Ωστόσο, οι αποκλίσεις που υπάρχουν ήδη, για παράδειγμα, στο επίπεδο των εσόδων, μάλλον μας οδηγούν προς μια επώδυνη αναθεώρηση».

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να ετοιμάσει πακέτο της τάξης των 15 δισ. ευρώ, τουλάχιστον.

Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στα έως τώρα έσοδα από τον ΦΠΑ, θα καταλάβει το γιατί. Εξακολουθούν να βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οπότε η κληρονομιά για το επόμενο οικονομικό επιτελείο θα είναι κάτι παραπάνω από βαριά. Σχεδόν ασήκωτη.

Εννοείται ωστόσο ότι τα αγωνιώδη ερωτήματα της επόμενης μέρας δεν σταματούν εδώ. Ένα άλλο, εξίσου κρίσιμο, είναι: από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Τι μέτρα είναι αυτά τα οποία θα φέρουν στα δημόσια ταμεία 15 δισ. ευρώ σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα; Εν προκειμένω, πειστικές απαντήσεις δεν είναι σε θέση να δώσει κανείς αυτή τη στιγμή.

Το συμπέρασμα; Ούτε ψύλλος στον κόρφο του επόμενου πρωθυπουργού αλλά και του επόμενου υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι, με το που θα αναλάβουν τα νέα καθήκοντα τους, θα κληθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο…
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: