2.8.11

Η φούσκα της ΤV έσκασε...


Η επόμενη τηλεοπτική σεζόν θα είναι διαφορετική. Πολύ διαφορετική. Και δεν θα θυμίζει επ΄ ουδενί το παρελθόν όπου τα πράγματα και τα πρόσωπα είχαν μια πορεία ανοδική ή τουλάχιστον υπήρχε προοπτική. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, οι ... μέχρι στιγμής εκτιμήσεις διαψεύδονται, με πρώτη αυτή του διευθυντή προγράμματος του Μega κ. Πέτρου Μπούτου, ο οποίος κάποια στιγμή πριν από μερικούς μήνες δήλωσε ότι «η τηλεόραση θα γυρίσει δέκα χρόνια πίσω». Γιατί, με μια σύντομη ματιά και μια πρώτη αποτίμηση, τα χρόνια είναι περισσότερα από δέκα. Ζώνες καταργούνται, πρόσωπα εξαφανίζονται από το προσκήνιο, η ελληνική παραγωγή μειώνεται, τα κόστη προσγειώνονται κι άλλο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί πως όλα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η φούσκα της τηλεόρασης έσκασε. Διότι γέμισε με αέρα κοπανιστό, διότι επένδυσε σε λάθος πρόσωπα με λάθος τακτικές, διότι υπερεκτίμησε τις δυνατότητες όλων και γιατί αδυνατεί μέχρι στιγμής να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά μπροστά στο κύμα που την παρασύρει επιλέγοντας μεσοβέζικες και πρόχειρες λύσεις.

Το τέλος των «χρυσών παιδιών»

Η ανανέωση συμβολαίων των πάλαι ποτέ αστέρων ουσιαστικά πλέον ικανοποιεί την αγωνία παραμονής τους στο τηλεοπτικό στερέωμα και λιγότερο καλύπτει τις οικονομικές προσδοκίες τους. Αν κάποτε υπογράφονταν συμφωνίες που αφορούσαν, π.χ., ανανέωση μιας χρονιάς με οικονομική απολαβή 1,3 εκατ. ευρώ για έναν παρουσιαστή (!), τώρα αντικρίζοντας τα νέα συμφωνητικά με ποσά 5.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως καταλαβαίνει κάποιος τη διαφορά. Σύμφωνα με όσα λαμβάνουν χώρα στα επιτελικά γραφεία των καναλιών, ένας ένας οι παρουσια- στές καλούνται για αναπροσαρμογή των αμοιβών, για επιπλέον εργασία και φυσικά για ενημέρωση μείωσης του budget της εκπομπής τους. Επιπλέον όσοι κρύβονται πίσω από μεγάλα συμβόλαια με ασφαλιστικές δικλίδες και δεν υποχωρούν στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, θα τεθούν εκτός παιχνιδιού ή θα αναγκαστούν κι αυτοί να παίξουν με τους ίδιους όρους. Οι διευθυντές προγράμματος αναζητούν νέα πρόσωπα ( Ευγενία Μανωλίδου, Νάντια Μπουλέ ) παίρνοντας ταυτόχρονα και το ρίσκο της αποτυχίας, το οποίο είναι προτιμότερο από την επένδυση σε ακριβά πρόσωπα. Ηδη οι πρώτοι συμβιβάστηκαν ( Τατιάνα Στεφανίδου,Γρηγόρης Αρναούτογλου,Ζέτα Μακρυπούλια,Γιώργος Λιάγκας, Φαίη Σκορδά ), ενώ στην αρένα μπήκαν οι επόμενοι με χαμηλότερες αμοιβές και απαιτήσεις ( Μαίρη Συνατσάκη, Δούκισσα Νομικού, Μαρία Μπεκατώρου ). Φυσικά υπάρχει και η άλλη τακτική που εφαρμόζεται και συμφέρει και αφορά την καθυστερημένη υπογραφή συμβολαίων, δηλαδή Σεπτέμβριο και όχι Ιούνιο, έτσι ώστε οι παρουσιαστές και οι συνεργάτες εκπομπών να μην πληρώνονται για τους θερινούς μήνες.

Αγρια λιτότητα, περικοπές και νέα ήθη

Η πρώτη ζώνη η οποία απειλείται να καταργηθεί είναι η πρωινή. Γνωστό άλλωστε εδώ και χρόνια πως δεν φέρνει έσοδα και απλώς λειτουργεί ως φυτώριο ματαιόδοξων παρουσιαστών. Το Star ήδη έχει επιλέξει εδώ και χρόνια την προβολή ξένων σειρών, ενώ ο ΑΝΤ1 ήδη έπειτα από πολλές αλλαγές και δοκιμές προχωρεί σε μια κίνηση ενοποίησης της ενημερωτικής και της ψυχαγωγικής εκπομπής. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγή θα είναι μία, οι εργαζόμενοι λιγότεροι και φυσικά η μετάβαση σε μία ζώνη η οποία θα είναι αμιγώς ενημερωτική και όχι ψυχαγωγική θα γίνει πιο εύκολα τα επόμενα χρόνια. Στον Αlpha ο «Καφές με την Ελένη» είναι σίγουρος την ώρα που η προηγούμενη από αυτόν εκπομπή, το «Πάνω στην ώρα», μπορεί και να μην πάρει το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Στο Μega οι τόνοι έχουν πέσει και οι αναζητήσεις προσώπων δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα το κανάλι. Η ανανέωση των συμβολαίων Σκορδά- Λιάγκα έγινε, έστω και προφορικά, το οικονομικό συμμάζεμα συμφωνήθηκε και το ενδιαφέρον των υπευθύνων στρέφεται στην παραγωγική ζώνη η οποία είναι το prime time.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Θα περίμενε κανείς πως μια τόσο έντονη κρίση ενδεχομένως θα αποτελούσε εφαλτήριο για τηλεοπτικό ξεκαθάρισμα.Για μια εκ νέου αξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων,για απομάκρυνση των απανταχού υπερτιμημένων,για κατάργηση ξεπερασμένων συνταγών και θα ήταν και μια καλή ευκαιρία για τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα να κερδίσουν ένα νέο στοίχημα φέρνοντας νέα projects.Η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό. Ο Αlpha, βλέποντας πως το πρόγραμμα που εφήρμοσε τον οδηγεί σε σημαντική μείωση ελλείμματος,επιμένει στα ίδια ριάλιτι,εκπομπές κουτσομπολιού, φτηνές παραγωγές,τουρκικά και βουλγαρικά σίριαλ. Ο ΑΝΤ1 κάθε χρόνο ξεκινά τη σεζόν με την προοπτική προβολής αρκετών ελληνικών σίριαλ και καταλήγει να τα ξαναβάζει στο συρτάρι επενδύοντας στην τουρκική μυθοπλασία- για κλάματα. Μόνο το Μega επιμένει να προσπαθεί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως«“Νησί” μάλλον δεν θα ξαναδούμε».Για να το πετύχει όμως αυτό μεταμόρφωσε όλο το καλοκαιρινό του πρόγραμμα σε βασίλειο της «επανάληψης».

Οποια ώρα κι αν ανοίξεις την τηλεόραση,πλην των ενημερωτικών εκπομπών και δελτίων,θα ταξιδέψεις στο παρελθόν ακόμη και με προβολή «ζωντανών» τότε και «κατεψυγμένων» πλέον σόου όπως το «Πολύ την Κυριακή» και το «Just the two of us»! Φυσικά,παρακολουθώντας τις δεκάδες επαναλήψεις σε όλα τα κανάλια διαπιστώνει κανείς τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε σε αυτό το σημείο.Πώς να αντέξει ένα τηλεοπτικό σύστημα βασισμένο στη λογική της αρπαχτής την οποία εφήρμοσαν ηθοποιοί και παρουσιαστές αμέσως μετά την πρώτη επιτυχία ή σε προγράμματα τα οποία είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις για περισσότερο από πέντε λεπτά; Πώς να επενδύσεις στο τηλεοπτικό μέλλον με σειρές ανάλογες της «Λίμνης των στεναγμών» (Αlter), του «Εζέλ» (ΑΝΤ1), του «Πολύ την Κυριακή» (Μega) και φυσικά του «Θα σε δω στο πλοίο» (Αlpha).Με αυτά και πολλά άλλα το τηλεοπτικό οικοδόμημα της τελευταίας εικοσαετίας γκρεμίστηκε και από τα συγκεκριμένα χαλάσματα δεν ξαναχτίζεται.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: