30.8.11

Αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας...


Με κονδύλια ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο...
Σειρά μέτρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εκτάσεων, την προστασία από τους κινδύνους που εγκυμονούν πιθανές πλημμύρες και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης του οικοσυστήματος αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη του... υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον γραμματέα Δασών, κ. Γ. Αμοργιανιώτη, και τους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέσει πόρους ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών και καλλιεργειών. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα κληθούν άμεσα να συντάξουν τις αναγκαίες μελέτες για την πραγματοποίηση των έργων.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν άμεσα ως αναδασωτέες. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα δορυφορικής απεικόνισης των μεγάλων πυρκαγιών, όπως του Έβρου και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στις καμένες περιοχές θα απαγορευθεί η βοσκή, μέχρι την αναδημιουργία του δάσους, ενώ θα εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση για το κατεπείγον του έργου, ώστε να συντμηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες δημοπράτησης των παραπάνω έργων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η πορεία του προγράμματος κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα και αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την προώθηση του έργου.

Σε ό, τι αφορά την πορεία εκτέλεσης των δασικών μέτρων του Προγράμματος «Α. Μπαλτατζής» ύψους 171 εκ. ευρώ που περιλαμβάνει έργα, αναδασώσεων, αντιπυρικών ζωνών, δασική οδοποιίας και έργα σε περιοχές NATURA, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για ένταξη περισσότερων έργων στο Πρόγραμμα. Παράλληλα αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, διάφορα έργα και δράσεις προστασίας και ανάπτυξης Δασών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: