31.8.11

Αρνείται ο Σαρκοζί ότι πήρε χρήματα από την ιδιοκτήτρια της L' Oreal...


Το γραφείο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί διέψευσε την Τετάρτη τις κατηγορίες που διατυπώνονται σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Liberation και του περιοδικού L' Express, σύμφωνα με... τα οποία η ιδιοκτήτρια της αυτοκρατορίας καλλυντικών L' Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, τού έδωσε χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Οι κατηγορίες αυτές, που περιέχονται σε αποσπάσματα του βιβλίου «Ο Σαρκοζί με Σκότωσε», το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στα βιβλιοπωλεία την Πέμπτη, απειλούν να επαναφέρουν στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής ζωής το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο απασχόλησε τη Γαλλία πριν από ένα χρόνο προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνηση.

«Οι κατηγορίες είναι σκανδαλώδεις, ανυπόστατες και αναληθείς» δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Το βιβλίο έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde και αναφέρεται στις συνδιαλλαγές διαφόρων ανθρώπων με τον Νικολά Σαρκοζί.

Σε αυτό, η Ιζαμπέλ Πρεβόστ-Ντεπρέ, η δικαστής η οποία είχε αρχίσει την έρευνα για την υπόθεση, λέει ότι μια μάρτυρας κατέθεσε πως είχε δει την Λ.Μπετανκούρ να δίνει χρήματα στον Σαρκοζί, όταν εκείνος πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία.

«Η νοσοκόμα της Λιλιάν Μπετανκούρ είπε στη στενογράφο μου, αφού ανακρίθηκε από εμένα: "Είδα (να γίνονται) πληρωμές σε μετρητά στον Σαρκοζί, αλλά δεν μπορούσα να το πω στην κατάθεσή μου"» φέρεται να δήλωσε η Πρεβόστ-Ντεπρέ.

Η υπόθεση Μπετανκούρ είχε έλθει στην επιφάνεια την άνοιξη του 2010, όταν η κόρη της δισεκατομμυριούχου, Φρανσουάζ Μεγέρ-Μπετανκούρ, μήνυσε τον φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, στενό φίλο και προστατευόμενο της μητέρας της, ότι της αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η έρευνα που ακολούθησε γρήγορα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, συμπαρασύροντας τον τότε υπουργό Προϋπολογισμού και πρώην γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος UMP, Ερίκ Βερτ στο σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησής του.

Ο νόμος στη Γαλλία περιορίζει τις δωρεές σε πολιτικά κόμματα στα 7.500 ευρώ το χρόνο κατ’ άτομο, εκ των οποίων μόνο τα 150 ευρώ μπορούν να δοθούν σε μετρητά.

Ο Ερίκ Βερτ έφυγε από την κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης χρονιάς και η Μπετανκούρ, 88 ετών σήμερα, λέει πως δεν θυμάται να τού έδωσε ποτέ χρήματα.

Η Πρεβόστ-Ντεπρέ φέρεται να είπε ακόμα ότι «αυτή η δίκη αποτελούσε για τα Ηλύσια Πεδία (σ.σ. τη γαλλική προεδρία) έναν μεγάλο κίνδυνο, υπήρχαν 90% πιθανότητες να καταστεί εκρηκτική. Έπρεπε να απαλλαγεί από μένα, με κάθε τρόπο. Ήταν επιτακτική ανάγκη να με ξεφορτωθεί».

Το Γαλλικό Πρακτορείο επιχείρησε να έλθει σε επαφή με την Πρεβόστ-Ντεπρέ, αλλά δεν το είχε καταφέρει ως το μεσημέρι.

Η Μαρτίν Ομπρί, μια από τις διεκδικήτριες για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012, ζήτησε αμέσως να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες αυτές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, επισήμανε ότι οι αποκαλύψεις αυτές σημειώνονται «μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: