20.7.09

Κυρίες


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
«CΗΕRCΗΕΖ LΑ femme!» Ελληνιστί, «ψάξτε την κυρία!».
Η ΣΥΣΤΑΣΗ αυτή υπαινίσσεται πως πίσω από κάθε ιστορία- πόσω μάλλον πίσω από κάθε ίντριγκα- υπάρχει μια γυναίκα. Φέτος το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο επίκαιρη. Μια ματιά στην ευρωπαϊκή σκηνή αρκεί για να το επιβεβαιώσει.
ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η Άνγκελα Μέρκελ σέρνει τον χορό των εκλογών. Στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χώρισε με τη γυναίκα του κι έχει μπλέξει με μοντέλα, στάρλετ και απλές βίζιτες σε μια ...
υπόθεση που είναι ίσως η χειρότερη της καριέρας του. Οι γυναίκες είναι το κλειδί και στη γαλλική πολιτική. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η κρίση τείνει να προσωποποιηθεί στη σκληρή φυσιογνωμία της γραμματέως Μαρτίν Ομπρί. Σκληρή παίκτρια είναι και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που εμφανίζεται όμως περιθωριοποιημένη πολιτικά, εξ ου και πέρασε την εβδομάδα στο Παπανδρεϊκό «Συμπόσιο της Σύμης» που φέτος έγινε στη Σκιάθο.

ΤΟ «ΨΑΞΤΕ την κυρία» ισχύει και στην περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί, με τρόπο όμως θετικό. Ενάμιση χρόνο αφότου έγινε πρώτη κυρία της Γαλλίας, η μοντέλα/τραγουδιάρα/αριστοκράτισσα Κάρλα Μπρούνι έδωσε την πρώτη της συναυλία. Είχε πει πως δεν θα ξανανέβαινε στο πάλκο όσο ο Νικολά ήταν πρόεδρος. Αλλά ποιος χάνει την ευκαιρία να τραγουδήσει σε γκαλά στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης για τα ενενήντα ένα χρόνια του Νέλσον Μαντέλα;

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ στο ακροατήριο ήταν εκστατικός. Όχι μόνο για τους ευνόητους ανδρικούς λόγους. Αλλά και γιατί η Κάρλα- που είναι αυτό που λέμε «σοσιαλίστρια του χαβιαριού»- τού στρογγυλεύει το προφίλ. Τον κάνει δηλαδή να φαίνεται λίγο λιγότερο σκληρός δεξιός με ατζέντα την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Εξ ου και η κυρία ασκεί την επιρροή της. Ας πούμε ο πρόσφατος ανασχηματισμός έβαλε στη γαλλική κυβέρνηση φίλους της Κάρλα, όπως ο νέος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν με τ΄ όνομα.

ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ της μόδας το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Τώρα είναι η ολοκληρωτική πολιτική. Όπως και ο Ομπάμα έτσι και ο Σαρκοζί παίζει σε όλο το γήπεδο. Από ιδεολογία και διεθνείς σχέσεις μέχρι λάιφ στάιλ- δηλαδή Κάρλα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: