28.7.09

Ψαλίδι σε διορισμούς ...


Με πολλά προβλήματα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της πολιτικής επιλογής του υπουργείου Παιδείας να μειώσει για άλλη μια φορά τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού.Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη σχολική χρονιά 2009-10 οι διορισμοί στους νηπιαγωγούς μειώνονται κατά 50% και στους δασκάλους κατά 25%, ενώ επιπλέον οι καθηγητές καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας για «ρουσφετολογικούς διορισμούς και εξυπηρέτηση ημετέρων».
Αυτό σημαίνει ότι...
Ψαλίδι σε διορισμούς
για άλλη μια χρονιά θα υπάρξουν τεράστια κενά, τα οποία θα καλυφθούν με αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπολογίζονται κοντά στα 19.000 άτομα, ενώ οι μόνιμοι διορισμοί όλων των κατηγοριών (ΑΣΕΠ, Ενιαίος Πίνακας, 30μηνο, πολύτεκνοι κ.ά.) δεν θα ξεπεράσουν τα 6.500 άτομα. Συγκεκριμένα θα διορισθούν 2.536 εκπαιδευτικοί με το 60% (ΑΣΕΠ), 1.691 με το 40% (Ενιαίος Πίνακας) και τέλος περίπου 2.500 από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΠΘ και όπως μας επιβεβαιώνει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ κ. Θωμάς Καραγιάννης, τη σχολική χρονιά 2009-2010 θα διοριστούν 1.060 δάσκαλοι από ΑΣΕΠ (επειδή δεν υπάρχουν τόσοι επιτυχόντες από το ΑΣΕΠ, 98 θέσεις θα συμπληρωθούν από τον Ενιαίο Πίνακα), 707 δάσκαλοι από τον Ενιαίο Πίνακα, 66 από το 24μηνο-30μηνο και 20 πολύτεκνοι.

Επιπλέον θα διορισθούν 246 πολύτεκνοι, 48 γυμναστές και 228 αγγλικής γλώσσας (για τους μουσικούς ο αριθμός δεν έχει γίνει γνωστός). Επίσης θα διοριστούν 300 νηπιαγωγοί από το ΑΣΕΠ και 200 από τον Ενιαίο Πίνακα.

Στα γυμνάσια και λύκεια θα διορισθούν από το ΑΣΕΠ 1.176 καθηγητές και από τον Ενιαίο Πίνακα 784. Και στους καθηγητές ο αριθμός των διορισμών είναι περιορισμένος. Για ορισμένες δε κατηγορίες τεχνικών ειδικοτήτων οι προσλήψεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και σε μονοψήφιους αριθμούς.

Από τα στοιχεία για τους διορισμούς προκύπτει ότι σε κάπως καλύτερη... μοίρα θα είναι όπως πάντα οι φιλόλογοι, μαθηματικοί και αγγλικής γλώσσας, όπου από το ΑΣΕΠ (μόνο) θα διορισθούν 240, 135 και 114 άτομα αντίστοιχα.

Διαδικασίες
Φέτος οι διαδικασίες μεταθέσεων, αποσπάσεων και διορισμών έχουν καθυστερήσει, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τη σταδιακή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πάντως η εγκύκλιος για τους διορισμούς αναμένεται προς το τέλος του μήνα, αφού καταρτιστεί ο Ενιαίος Πίνακας αναπληρωτών και ολοκληρωθεί η διαδικασία ενστάσεων στο ΑΣΕΠ.

Εως τις 15 Αυγούστου πάντως θα κοινοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί και μετά θα ξεκινήσει ο κύκλος διορισμού των αναπληρωτών μετά τις 20 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία των αποσπάσεων είχε ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου.

Οπως είναι γνωστό, οι μόνιμοι διορισμοί γίνονται κατά 60% από όσους πετυχαίνουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (κατά τη σειρά της βαθμολογίας) και κατά 40% από τον Ενιαίο Πίνακα αναπληρωτών (οι υποψήφιοι κατατάσσονται ανάλογα με την πραγματική προϋπηρεσία τους ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Μετά ακολουθούν εκείνοι που είχαν συμπληρώσει την 30.6.2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών και επίσης όσοι έχουν συμπληρώσει με τη λήξη του φετινού σχολικού έτους είκοσι τέσσερις (24) μήνες προϋπηρεσίας.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: