29.7.09

«Καλέ μου άνθρωπε».gr!


Διαδικτυακή κοινότητα των απανταχού φανατικών του «Θου Βου»...
«Οι περισσότεροι Έλληνες λατρεύουμε τον Θανάση Βέγγο! Με οδηγό λοιπόν και τη δική μας οικογενειακή αγάπη για τον μεγάλο κωμικό μας, εγώ και ο γιος μου προχωρήσαμε λίγο περισσότερο, οργανώσαμε στο Διαδίκτυο την ιστοσελίδα- αφιέρωμα και το forum των φίλων του θρυλικού “Θου Βου”. Σήμερα, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχουμε δεχθεί πάνω από 40.000 επισκέψεις και 6.000 μηνύματα, από 61 χώρες...».

«Βεγγόπληκτος», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, πήρε το θέμα «Θανάσης Βέγγος»... πατριωτικά. Στα 45 του σήμερα, ο...
κ. Σάββας Παυλίδης, υπάλληλος αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, αποτίει με τον τρόπο του φόρο τιμής στον σπουδαίο καλλιτέχνη: στην ομώνυμη, εύκολα προσβάσιμη, διεύθυνση http://www. veggos.gr, διατηρεί από το 2006 την ανεπίσημη μεν, αλλά οργανωμένη και μεθοδική, ιστοσελίδα- τον «τόπο λατρείας», όπως λέει- του δημοφιλέστατου πρωταγωνιστή.

«Όλη η ιστορία άρχισε από την αγάπη που είχαμε για τις ταινίες του Θανάση τόσο εγώ όσο και ο πατέρας μου και ο 17χρονος γιος μου Γρηγόρης: τρεις γενιές μεγαλώσαμε με τις ατάκες του! Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να βρούμε κάποιες σπάνιες εμφανίσεις του κι επιπλέον πληροφορίες, αρχίσαμε προ τριετίας αυτή την καταγραφή. Η δουλειά μας ήταν συνεχής κι επίπονη: ούτε πλήρης κατάλογος της φιλμογραφίας του υπήρχε τότε, ούτε επαρκής σχετική βιβλιογραφία. Για αρχή φτιάξαμε έναν πίνακα με τις κινηματογραφικές παρουσίες του- ήδη είχαμε βρει γύρω στις εκατό. Η μία ταινία έφερνε την άλλη, η κάθε πληροφορία την επόμενη, ώσπου στην πορεία ανεβάσαμε αυτή τη λίστα στο Διαδίκτυο...», λέει στα «ΝΕΑ».

Πολύ σύντομα ο Σαλονικιός «βεγγικός» διαπίστωσε και διαδικτυακά πως δεν ήταν ο μοναδικός ένθερμος θαυμαστής του «Παπατρέχα», ότι και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του αυξάνονταν κατακόρυφα.

«Διαπιστώσαμε και το αντίστοιχο ενδιαφέρον του κόσμου, οπότε, αφού συγκεντρώσαμε το δικό μας προσωπικό, οικογενειακό αρχείο με αντικείμενο τη ζωή και τα έργα του Θανάση Βέγγου, αρχίσαμε σιγά- σιγά να το σκανάρουμε, να το περνάμε στον υπολογιστή και να το δημοσιοποιούμε. Ολόκληρο πια το υλικό μας το έχουμε αναρτήσει στο site μας, ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους. Ουσιαστικά είναι μια ανιδιοτελής ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία με την πληθώρα των πληροφοριών, κειμένων, φωτογραφιών, video και ηχητικών αποσπασμάτων για τον Θανάση Βέγγο που παρουσιάζει on line, εξασφαλίζει στους φίλους του, φανατικούς και μη, την πληρέστερη ενημέρωση γύρω από την κινηματογραφική, θεατρική, τηλεοπτική, ακόμα και μουσική, προσφορά του», λέει ο κ. Παυλίδης.

125 ταινίες
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να βρει πληροφορίες για τις 125 κινηματογραφικές ταινίες του, τις συμμετοχές του σε 12 τηλεοπτικές και δύο μουσικές παραγωγές, μέχρι και για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και τα σποτάκια που γύρισε ο μεγάλος ηθοποιός.

«Αφιερώνω καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες για τη συλλογή πληροφοριών και την ενημέρωση της σελίδας με νέα πληροφοριακά στοιχεία. Αλλά πλέον ούτε κι αυτός ο χρόνος επαρκεί, λόγω του όγκου του υλικού και των απαντήσεων που χρειάζεται να δίνω μέσω του site: όταν κάποια στιγμή αποφάσισα να εκτυπώσω το περιεχόμενο του http://www. veggos.gr, χρειάστηκα πάνω από 700 σελίδες σε χαρτί Α4! Σήμερα τo 80% των επισκέψεων είναι από την Ελλάδα και την Κύπρο».

Πολλοί ομογενείς
Και οι Έλληνες του εξωτερικούκυρίως από τη Γερμανία, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία«βομβαρδίζουν» με email τους «βεγγικούς» της ιστοσελίδας. «Αγαπούν τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο και τον Θανάση Βέγγο, διψούν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα μου παλιές, ξεχασμένες ταινίες του που έβλεπαν στα νιάτα τους στην πατρίδα ή δεν έχουν δει καν στα δορυφορικά ελληνικά κανάλια. Είναι πολύ σημαντικό για μας να προσφέρουμε στον ηθοποιό και καταγεγραμμένη την απεριόριστη εκτίμηση των θαυμαστών του από ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τις 6.000 προσωπικές αφιερώσεις που έχουμε συλλέξει προς τιμήν του...».

ΛΑΤΡΕΙΑ

«Τρεις γενιές μεγαλώσαμε με τις ατάκες του» λέει ο εμπνευστής του σάιτ για τον Θανάση Βέγγο


Λόγια αγάπης στο Veggos Forum

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 2008 λειτουργεί με επιτυχία στην ιστοσελίδα και το forum- ο χώρος ανταλλαγής απόψεων, πληροφοριών και υλικού μεταξύ των φίλων του Θανάση Βέγγου.

«Το forum ήταν επιτακτική ανάγκη. Ξεπήδησε από την αγάπη του κόσμου για τον “καλό μας άνθρωπο”, καθώς από όλα τα μέρη της Γης άφηναν σημειώματα και λίγα λόγια αγάπης γι΄ αυτόν», λέει ο εμπνευστής και δημιουργός του Σάββας Παυλίδης.

600 ενεργά μέλη
Περίπου 600 ενεργά μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό γράφουν για το έρ γο του ηθοποιού. Από τα οργανωμένα μέλη του forum στην Αθήνα, και ο 45χρονος οικονομολόγος Αντώνης Κριτσίλης έχει επίσης ενεργό ρόλο στη διαχείρισή του το τελευταίο εξάμηνο.

«Πριν από έναν χρόνο έπεσα τυχαία πάνω στο site, όταν αναζήτησα κάποια στοιχεία για μια ταινία του Θανάση Βέγγου. Το στήσιμο της ιστοσελίδας μού τράβηξε το ενδιαφέρον και έκτοτε σερφάριζα τακτικά. Ήθελα να δω όλο το περιεχόμενό της, που είναι πλούσιο. Άρχισα να κάνω και ερωτήσεις για τον Βέγγο, να δίνω κι εγώ απαντήσεις σε άλλους χρήστες, καθώς ήμουν σε θέση να λύνω τις απορίες τους και να τους κάνω δωρεάν... φροντιστήριο, αφού έχω δει σχεδόν το 70% των ταινιών του, ακόμα και τις λιγότερο γνωστές».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: