29.7.09

Πράσινη τρύπα σε παλιά κτίρια με μικρές επιδοτήσεις...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου.
Μισά κίνητρα για πράσινα σπίτια ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που αφορά την επιδότηση, με κοινοτικά κονδύλια, πέντε κατηγοριών εργασιών σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, το οποίο όμως, εξαιρεί ένα μεγάλο μέρος ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες έρχεται να προστεθεί στις ψηφοθηρικές εξαγγελίες της κυβέρνησης που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα (απόσυρση αυτοκινήτων, επιδοτήσεις εξοπλισμού σε επαγγελματίες - επιστήμονες κ.λπ.) επιβεβαιώνοντας ότι...
η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει το πρόγραμμα που αφορά το ενεργειακό λίφτινγκ στις κατοικίες που έχουν χτιστεί προ του 1980, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης το ακίνητο να βρίσκεται σε περιοχή που η τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το κριτήριο αφήνει εκτός μεγάλο αριθμό ακινήτων σε όλη την Ελλάδα προκαλώντας αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών. Παράλληλα, αν και εντάσσει σε μεγάλο βαθμό περιοχές με χαμηλές αξίες ακινήτων και εισοδήματα, το μικρό ποσοστό επιδότησης σε συνδυασμό με τις υψηλές δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν για τη διενέργεια των εργασιών δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Εκ των πραγμάτων μια μεγάλη μερίδα χαμηλών εισοδημάτων δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο κόστος της δαπάνης που θα τους αναλογεί και έτσι θα αποκλειστεί από τη χρήση της επιδότησης.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο κόστος ανά εργασία με βάση το οποίο θα εγκρίνεται η επιδότηση το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει προσυμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κλάδους. Ωστόσο στην πράξη θα φανεί η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών αυτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε χθες ότι για τις κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 1.500 ευρώ θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι αυτά θα είναι ανάλογης ωφέλειας για τους ιδιοκτήτες και ότι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα αλλά μετέθεσε την ευθύνη αυτή στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι αυτό είναι αρμόδιο.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα αφορά περίπου 100.000 νοικοκυριά.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμαίνονται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους των παρεμβάσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες εργασιών
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα προβλέπει την επιδότηση σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες εργασιών:

1Θερμομόνωση στο δώμα του κτιρίου (ταράτσα).

2Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών. 3Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα- λέβητα με νέο, υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού.

5Θερμομόνωση στο λοιπό κέλυφος του κτιρίου.

Υποχρεωτικές εργασίες
Κάποιες από τις εργασίες αυτές είναι υποχρεωτικές για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα και άλλες προαιρετικές. Υποχρεωτικές είναι η θερμομόνωση και η βαφή της ταράτσας, τα κουφώματα και η αντικατάσταση καυστήρα- λέβητα. Προαιρετικές, αντίθετα, είναι οι επεμβάσεις θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου (που απαιτούν εγκατάσταση σκαλωσιάς) και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Με άλλα λόγια, για να επιδοτηθεί κανείς για ηλιακό θερμοσίφωνα, θα πρέπει να επιλέξει στην αίτηση που θα υποβάλει και κάποια από τις υποχρεωτικές παρεμβάσεις.

Ποσοστά επιδότησης
Τα ποσοστά της επιδότησης θα είναι τα ακόλουθα:

● Για τις μονοκατοικίες, η επιδότηση θα είναι 30% για παρεμβάσεις που δεν προβλέπουν μόνωση του κελύφους (εγκατάσταση δηλαδή σκαλωσιάς) και 40% εφόσον στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή.

● Για τις πολυκατοικίες, τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 35% χωρίς μόνωση κελύφους, και στο 50%, μαζί με τη μόνωση.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: