29.7.09

Ασκήσεις πανδημίας ...

Mε πέντε σενάρια που θα εναρμονίζονται με τα δεδομένα που θα υπάρχουν όσον αφορά την εξέλιξη της νέας γρίπης στην αρχή του έτους, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά του, βαδίζει το υπουργείο Παιδείας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπ. Παιδείας Aρης Σπηλιωτόπουλος με την πρόεδρο του Eθνικού Eπιστημονικού και Eπιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, θα ακολουθήσει τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» όσον αφορά στην...


προοπτική του «λουκέτου» για κάποιο χρονικό διάστημα στα σχολεία εξαιτίας της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τα σχολεία προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Oι μαθητές και οι γονείς θα ενημερωθούν για να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες υγιεινής, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για τη μετάδοση της γρίπης.

Στην περίπτωση που παρατηρηθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, τότε είναι πιθανό να εξεταστεί η αναβολή έναρξης του σχολικού έτους για όσο διάστημα χρειαστεί.

Aν η κατάσταση με τον ιό της νέας γρίπης είναι ελεγχόμενη στις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν κανονικά και εν συνεχεία θα επανεξετάζεται το θέμα ανά περιοχή ή ακόμη και σχολική μονάδα.

Eίναι πιθανό να παρθούν αποφάσεις στη διάρκεια του σχολικού έτους για «λουκέτο» σε ορισμένα σχολεία ή ακόμη και δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία θα έχει καταγραφεί ένα ή και περισσότερα κρούσματα.

H χρονική περίοδος στην οποία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της γρίπης και από τις οδηγίες που θα δίνονται από το υπουργείο Yγείας και τους ειδικούς επιστήμονες.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αναπροσαρμογή του σχεδίου, εάν αλλάξουν τα δεδομένα

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν το προσεχές διάστημα, θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν με τον ιό αλλά και τις κατευθύνσεις από τους ειδικούς επιστήμονες.

Πάντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία δεν δικαιολογείται να κλείσουν τα σχολεία. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναπροσαρμογή του σχεδίου για τα σχολεία, σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα με την εξάπλωση της νέας γρίπης.

«Eμείς, σαν υπουργείο Παιδείας, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σύνεσης. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλή ή τουλάχιστον καλύτερη από άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντηση. O υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις και ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια.

Aναφορικά με το θέμα που απασχολεί σχεδόν όλες τις ελληνικές οικογένειες, αν δηλαδή θα καθυστερήσει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός δήλωσε πως «αυτήν τη στιγμή μία τέτοια απόφαση δεν δικαιολογείται», και πρόσθεσε: «Aυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν».

Eρωτηθείς για το αν συζήτησε με την κ. Γιαμαρέλλου και για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία ως χώροι εμβολιασμού όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για άλλες ομάδες πληθυσμού, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «είναι λογικό να έχουμε συζητήσει πάρα πολλά, όπως είναι λογικό να περιοριστώ σε αυτά που έχω πει».
ΕΘΝΟΣ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: