24.7.09

Ξέσπασε θύελλα για τα προεόρτια....

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν τα προεόρτια για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ σήμερα και για πρώτη φορά λιτά, σεμνά και πρωινή στο Προεδρικό Μέγαρο εορτάζεται η 35η επέτειος της Μεταπολίτευσης.
Ο Κάρολος Παπούλιας πήρε το μήνυμα της οικονομικής κρίσης και αποφάσισε να καταργήσει την κοσμική και χλιδάτη εορτή που γινόταν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου με δεκάδες μπουφέδες, ορχήστρα και ακριβές ενδυμασίες. Σήμερα στις 11 το πρωί έχει καλέσει στο Προεδρικό μόνο...

τους υπουργούς, τους βουλευτές και αντιστασιακούς σε μια λιτή αλλά ουσιαστική γιορτή μνήμης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ομως τα χθεσινά προεόρτια και συγκεκριμένα δύο εκδηλώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις.

Το τελετουργικό της χθεσινής ημέρας άνοιξε με την απονομή του βραβείου «του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας» από το Ιδρυμα της Βουλής στον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πρόεδρος της Γαλλίας τον Ιούλιο του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με τη σύμφωνη γνώμη των αποχωρούντων δικτατόρων, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει την ομαλή μετάβαση στην πολιτική εξουσία. Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είναι αυτός που το βράδυ της 23ης Ιουλίου του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος για την επιστροφή. Είναι επίσης ένας από αυτούς τους Ευρωπαίους ηγέτες που στη συνέχεια υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ), το 1980.

Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με τα εγκαίνια από τον Κώστα Καραμανλή, το απόγευμα στο Ζάππειο, της έκθεσης «Τέχνη και Δημοκρατία», με έργα τριάντα πέντε εικαστικών για τα τριάντα πέντε χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οργανωτής, το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και ομιλητής, ο [Την απόλυτη ικανοποίησή του από την εκδήλωση εξέφρασε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.] πρωθυπουργός.

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν αυτές οι δύο εκδηλώσεις και ιδιαίτερα η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής να διοργανώσει έκθεση στο Ζάππειο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για «αγιοποίηση» ιστορικών ηγετών και μικροπολιτική λογική.

«Η αγιοποίηση και η θεοποίηση αναμφισβήτητα σημαντικών ιστορικών προσώπων κάνει κακό και στα ίδια τα πρόσωπα, αλλά τολμώ να πω και στη δημοκρατία. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς σκοπούς. Δεν είναι η πρώτη φορά. Να σας θυμίσω και μια σειρά στην κρατική τηλεόραση, η οποία είχε μια αντίστοιχη λογική. Εμείς πάντα βλέπουμε τα ζητήματα αυτά με μέτρο. Πρέπει κανείς να προσέχει πώς αναφέρεται σε σημαντικούς ιστορικούς ηγέτες» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος είπε ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο καίριος, αποφασιστικός, ουσιαστικός ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι εκείνος που, με σταθερό βήμα και παρά τις αντιξοότητες οι οποίες υπήρχαν και εδώ και στο εξωτερικό, οδήγησε τη χώρα στην επιλογή για την οποία πρέπει όλοι οι Ελληνες να είναι ευγνώμονες».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο “Κωνσταντίνος Καραμανλής” προβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει, αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών».
Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: