20.7.09

Κόλαφος για το άσυλο...

(Του Χρήστου Ζέρβα)
Διεθνώς έκθετη αφήνει την ελληνική κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το υπουργείο Εσωτερικών, η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να αποχωρήσει από τις γνωμοδοτικές επιτροπές για την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου στη χώρα μας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση-κόλαφο της Ύπατης Αρμοστείας, οι θεσμικές αλλαγές που...

...υιοθετήθηκαν πρόσφατα με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 «δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Με άλλα λόγια, η Υπατη Αρμοστεία δεν εκφράζει απλώς μια τυπική ανησυχία για τις εξελίξεις. Αποποιείται στην πράξη κάθε ευθύνη για την ωμή παραβίαση διεθνών κανόνων και θέτει την ελληνική κυβέρνηση στο «εδώλιο του κατηγορουμένου».

Οπως έγινε γνωστό, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων γνωμοδοτικών επιτροπών περίπου 30.000 αιτήσεις ασύλου. Η Υπατη Αρμοστεία είχε εκφράσει και στο παρελθόν τις ενστάσεις για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διεκπεραιωνόταν η όλη διαδικασία ασύλου έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, Πέτρου Ράλλη (με τις ατέλειωτες ουρές, τις βίαιες επεμβάσεις των ΜΑΤ και τα περιστατικά δύο θανάτων προσφύγων). Τώρα όμως έφτασε «ο κόμπος στο χτένι».

«Οι νέες αυτές εξελίξεις είναι πιθανό ότι θα καταστήσουν την προστασία στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολη για εκείνους που τη χρειάζονται», δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακός αντιπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. Είναι πλέον φανερό ότι η Ελλάδα, με τις επιλογές Παυλόπουλου-Μαρκογιαννάκη, αποφάσισε να κινηθεί αποκλειστικά στη γραμμή του «Νόμου και της τάξης», αδιαφορώντας πλήρως για τη διεθνή νομιμότητα σε θέματα προστασίας των προσφύγων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνεται και επισήμως το «μαύρο πρόβατο» του πλέον θεσμικού οργάνου του ΟΗΕ στα θέματα αυτά!

Ο Αλαβάνος

«Αυτή η τερατογένεση της συνύπαρξης της Ν.Δ. με τον ΛΑΟΣ οδηγεί σε τέτοιου είδους αντιδράσεις», σχολίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.

Ολα αυτά έγιναν μάλιστα ενώ η Υπατη Αρμοστεία είχε έλθει από τον περασμένο Οκτώβριο σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας σχετικά με την αναβάθμιση των διαδικασίων ασύλου! Αντί ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών να προσχωρήσει στην υλοποποίηση της δέσμευσής του, εμφάνισε το επίμαχο Π.Δ. που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την προστασία των προσφύγων, λένε πηγές της Αρμοστείας.

Και όμως, μόλις την περασμένη Δευτέρα (13/7/09), η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας την εκστρατεία της Υπατης Αρμοστείας με τίτλο «Πρόσφυγες, δεν είναι θέαμα, είναι θέμα... ανθρωπιάς», έλεγε χαρακτηριστικά πως «ο δρόμος για ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και δη της παράνομης, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περνάει μέσα από τη δίκαιη απόδοση ασύλου»!

Αντ' αυτού, όμως, αποκτήσαμε το νέο ΠΔ που καταδίκασαν τόσο η Υπατη Αρμοστεία όσο και άλλες οργανώσεις προστασίας προσφύγων. Με αυτό, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας, αποκεντρώνονται οι αποφάσεις ασύλου σε πάνω από 50 αστυνομικές διευθύνσεις, οι οποίες έχουν σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, υπηρεσιών διερμηνείας και νομικής συνδρομής.

Καταργείται η υπάρχουσα επιτροπή προσφυγών (για τον δεύτερο βαθμό) και διατηρείται περιορισμένη δικαστική επανεξέταση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τέλος, ορίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης ως η αρχή που αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό για τις εκκρεμείς αιτήσεις, γεγονός που αντιφάσκει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαιτεί όργανο ανεξάρτητο από εκείνο που αποφασίζει στον πρώτο βαθμό!
(από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: