20.7.09

Δύο άσπονδοι ...φίλοι...

Παυλόπουλος vs Μαρκογιαννάκης...
(Της Αργυρώ Μπόρου)
Μπορεί να είναι και οι δυο της δεξιάς παράταξης, η συνεργασία τους όμως ξεκίνησε με το... αριστερό. Και από ό,τι φαίνεται το παλιό γνωμικό, που θέλει «ό,τι γίνεται την πρώτη μέρα του χρόνου να γίνεται όλο τον χρόνο», ισχύει και στη δική τους περίπτωση. Ακόμη κι αν η συνεργασία τους ξεκίνησε επτά μέρες μετά την έλευση του νέου έτους...

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκοπής Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ουσιαστικά πήρε τη...

...θέση του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη, έδειξαν εξ αρχής -από το καλωσόρισμα κιόλας- ότι υπάρχει αδήλωτη βεντέτα.

Από την τελετή παράδοσης / παραλαβής κιόλας ο πρώτος ξεκαθάρισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα παραμείνει ενιαίο «και ενισχύεται με τη θεσμοθέτηση της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για θέματα δημόσιας τάξης», επιμένοντας ότι «η ανάθεση των θεμάτων δημόσιας τάξης σε αναπληρωτή υπουργό και όχι σε υφυπουργό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, δείχνει ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ασφάλειας».

Το «αφεντικό»

Με απλά λόγια, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι το «αφεντικό» παρά το γεγονός ότι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είναι πιο παλιός και στην πολιτική και στην παράταξη. «Στον χώρο της πολιτικής είναι πριν από μένα καθώς και στον χώρο της παράταξης, η οποία έχει αυτή τη στιγμή τη διακυβέρνηση του τόπου [...]», είχε πει και είχε προσθέσει: «Μαζί θα πορευτούμε σ' αυτόν τον αγώνα, ο οποίος, το τονίζω, είναι ένας αγώνας στο πλαίσιο του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών», κάνοντας πολλούς να λένε πως «βγήκαν οι κατσούνες», οι κρητικές μαγκούρες δηλαδή. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε και εκείνος τα δικά του μηνύματα, χαρακτηρίζοντας «συνεργάτη και συμπαραστάτη» τον υπουργό Εσωτερικών.

Τρεις μέρες μετά τη συγκατοίκηση των δύο ανδρών στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, τα αίματα άναψαν ξανά. Αιχμή του δόρατος το δόγμα της μηδενικής ανοχής και ο σχεδιασμός του Χρ. Μακρογιαννάκη, που φανέρωνε πως ο Κρητικός δεν ήταν διατεθειμένος να μείνει στη σκιά του Προκόπη Παυλόπουλου.

Να «παίξει μπάλα»

Κύκλοι του υπουργείου προερχόμενοι από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης «θα είναι αυτός που θα ασκεί διοίκηση και θα λογοδοτεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις ενέργειες της Αστυνομίας στο εξής και δεν σκοπεύει να μπει σε αντιπαράθεση». Θεωρήθηκε μάλιστα τότε κρίσιμη η περίοδος των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. για τις σχέσεις των δύο ανδρών. Και όχι άδικα, αφού ο κάθε ένας ανέφερε ότι επικράτησαν οι προτιμήσεις του. Στην πραγματικότητα νικητής στέφθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού οι γνωρίζοντες λένε ότι επικράτησαν οι δικές του επιλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, άφησε και τον αναπληρωτή υπουργού να «παίξει μπάλα», με αποτέλεσμα να αναβαθμιστεί σε σημαντικότατη θέση αξιωματικός της επιλογής του, βρισκόμενος αντιμέτωπος και με το επιχείρημα πως ο αναπληρωτής υπουργός θα χρεωνόταν -αδίκως- τις επιλογές του κ. Παυλόπουλου, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Οι προσαγωγές των δικηγόρων στην οδό Ασκληπιού και οι χειρισμοί του αναπληρωτή υπουργού στο λιμάνι του Πειραιά, όταν αγρότες από την Κρήτη ψεκάστηκαν με χημικά και δακρυγόνα με αποτέλεσμα να σταθεί αδύνατο και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να κάνει δηλώσεις -είδηση που ταξίδεψε σε όλες τις χώρες του κόσμου- δημιούργησε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και δυσαρέσκεια για τον χειρισμό των γεγονότων από πλευράς του Χρ. Μαρκογιαννάκη, που έτρεξε να ...μπαλώσει ο υπουργός.

Οι μπαλωθιές έδιναν και έπαιρναν μέχρι τις αρχές Μαΐου, όταν η κατάσταση έδειχνε να έχει εξομαλυνθεί. Ο υπουργός ενημερωνόταν για μεγάλες υποθέσεις και ο υφυπουργός για τα τρέχοντα θέματα. Η απομάκρυνση Κοραντή και η τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου στο τιμόνι της ΕΥΠ έριξε λάδι στη φωτιά. Το γεγονός ότι οι δύο άνδρες είναι «ξένοι στο ίδιο υπουργείο» και «δεν μιλούν» αποτελεί κοινό μυστικό. Χειρότερα δηλαδή από ό,τι συνέβαινε στην αρχή της μεταξύ τους συνεργασίας «με τις δυσλειτουργίες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης...
(Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: