5.11.20

Δευτεραθλητές στην κακοπιστία...


Παντελής Μπουκάλας

Αν είχαν άλλο περιεχόμενο τα πρωτεία της Νιγηρίας και τα δευτερεία της Ελλάδας, θα τα χαιρόμασταν. Και ίσως λέγαμε ότι τα σκαρφίστηκε η σαρκαστική ιστορία, για να εκνευρίσει όσους Ελληνες, πολύ Ελληνες, δηλώνουν προσβεβλημένοι όταν... βλέπουν την ελληνική σημαία μαζί με τη νιγηριανή. 

Υψωμένες από τον ίδιο άνθρωπο, και μάλιστα, ω Θεέ της Ελλάδας λευκότατε, «έγχρωμο»: μαύρο. Εννοώ τους Αντετοκούνμπο, που συνηθίζουν να πανηγυρίζουν με τα χρώματα της πατρίδας των γονιών τους και της γενέτειράς τους.

Δυστυχώς, η «διάκριση» των δύο χωρών δεν έχει τίποτε το ελκυστικό. Σε έρευνα του Guardian ανάμεσα σε 26.000 άτομα από 25 χώρες, το 59% των Νιγηριανών και το 46% των Ελλήνων δήλωσαν βέβαιοι ότι ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας είναι παραφουσκωμένος. Ακμαίο και το αντιεμβολιαστικό μας φρόνημα, μας κατατάσσει πέμπτους στην εικοσιπεντάδα. Μόνο από τη Νότια Αφρική, τη Νιγηρία, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία υστερούμε.

Παρηγοριόμαστε λέγοντας ότι εδώ, όση τάχα αντισυστημική κακοπιστία κι αν υπάρχει, δεν βλέπουμε μαζικές διαδηλώσεις κατά της μασκοφορίας. Η δυσπιστία ωστόσο είναι διάχυτη. Και πεισματάρα. Πιο εύκολα πείθεις έναν πέτρινο τοίχο να μετατοπιστεί παρά έναν παθιασμένο αρνητή του ιού να πάρει υπόψη του τη μικρή πιθανότητα να μην είναι κυβική η Γη. «Σε τα μας ρε; Σε τα μας; Κορόιδα ψάχνεις; Αντε πάγαινε, που θα μου πεις εμένα…»

Δεν χρησιμοποιεί βέβαια τέτοια γλώσσα ο αρχιμανδρίτης Αντώνιος, που ανήκει κι αυτός στην ανέκαθεν μεγάλη χορεία των Ελλήνων που ειδικεύονται στο καλίγωμα ψύλλων. Το ξέρουμε, το ξέρει και η κυβέρνηση, κι ας κάνει θρησκολαϊκίζοντας πως δεν βλέπει ότι μια από τις κύριες πηγές ανόητης αντίδρασης στο «φούμουτρο» είναι οι  ιερωμένοι-ταλιμπάν. 

Ο πατήρ Αντώνιος πάντως ξεπέρασε και τον άγιο Μόρφου: κήρυξε στον Αγιο Αθανάσιο της Θεσσαλονίκης ότι συγγενείς ανθρώπων που πεθαίνουν δωροδοκούνται για να δηλώσουν σαν αιτία τον κορωνοϊό, και επιπλέον ότι ο σπλαχνικός Θεός σκότωσε δυο παιδιά στη Σάμο για να μας στείλει μήνυμα… 

Χάνεις τον αγαπημένο σου, δεν μπορείς καν να τον ξεπροβοδίσεις όπως ορίζει το σέβας, σε βρίζουν κιόλας σαν λεχρίτη νεκρέμπορο. Και ποιοι; Οσοι θα ’πρεπε να σε παρηγορήσουν. Πνευματική κατάντια.

Ο αρχιμανδρίτης έχει συναγωνιστή στις ΗΠΑ. Τον Τραμπ. Που κήρυξε ότι οι γιατροί ψεύδονται, γιατί παίρνουν περισσότερα χρήματα αν δηλώσουν ότι κάποιος ασθενής πέθανε από τον ιό. Κατάντια; Οχι. Τέτοιος ήταν πάντα ο μεγιστάνας της χυδαιότητας...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: