30.11.20

Μνημόνια από ιδιώτες...


Τα νέα μνημόνια δεν θα μας τα επιβάλουν πλέον οι «διακρατικές» τρόικες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αλλά οι ιδιώτες δανειστές μας, που μετά την πανδημία θα αποδειχθούν ιδιαίτερα πιεστικοί προς τη χώρα μας για τη... με ταχύτερους ρυθμούς μείωση του δημόσιου χρέους.

Την εφιαλτική αυτή πρόβλεψη –γιατί ό,τι συμβεί θα είναι σε ένα με δύο χρόνια– διατύπωσε σε μια συνομιλία μας ο καθηγητής Οικονομικών, εξέχον μέλος της αριστερής διανόησης και δάσκαλος πολλών από τους διαπρέποντες στον στίβο της πολιτικής σήμερα, Νίκος Πετραλιάς. Οταν λήξει η δημοσιονομική εκεχειρία λόγω κορονοϊού, μας είπε, δηλαδή το 2021 ή 2022, οι ιδιώτες δανειστές μας θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στο να μειωθεί σημαντικά και γρήγορα το δημόσιο χρέος.

Δεν θα έχουμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με κράτη, ήτοι ευρωπαϊκές αρχές, οπότε εμφιλοχωρούν και πολιτικά κριτήρια, αλλά με τράπεζες και funds, που θέλουν πίσω τα λεφτά τους. Με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, πολύ γρήγορα θα σου πουν «συμμαζέψου» και θα σε εξαναγκάσουν σε νέα μνημόνια και νέα λιτότητα. Ισως γι’ αυτό αρχίζουν να επανέρχονται στο τραπέζι του Μαξίμου οι πρόωρες εκλογές. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η απλή αναλογική θα «κάψει» ανεπιστρεπτί την πρωθυπουργία του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: