30.11.20

Αλληλοκαρφώματα ή εγκληματικές επιλογές;...


Στις 30 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια δήλωση που εκ των υστέρων προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Τη μέρα εκείνη επέκρινε τους κατοίκους της Αθήνας, επειδή τα κρούσματα είχαν πάρει την ανηφόρα. Αντίθετα, έδωσε εύσημα στους... Θεσσαλονικείς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πόλη «πάει καλά».

Λίγες μέρες μετά διαψεύστηκε παταγωδώς. Οι έρευνες στα λύματα της πόλης έδειξαν τρομακτική αύξηση 300% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού. Εκτοτε η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν πάρει καλά, αλλά τα κρούσματα και οι θάνατοι πολλαπλασιάστηκαν και τα νοσοκομεία της έχουν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης.

Μετά τις κυριακάτικες αποκαλύψεις(από τις εφημερίδες «Βήμα» και «Δημοκρατία») για πλαστά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ, το ερώτημα επανέρχεται αμείλικτο: Γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία οι επιστήμονες που αποφασίζουν; ‘Η οι αποφάσεις τους λαμβάνονται με «μαγειρεμένα» στοιχεία;

Τα όσα αποκαλύπτονται(ο ΕΟΔΥ καταγράφει με δύο τρόπους τα κρούσματα, γεγονός προκαλεί πολλές αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων που φτάνουν στην Επιστημονική Ομάδα) εκθέτουν τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, αφού δική του επιλογή είναι ο βαλλόμενος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας. Μάλιστα, η διοχετευόμενη «δυσφορία του μεγάρου Μαξίμου», δηλαδή του πρωθυπουργού, ίσως να προμηνύει κάτι για τη θέση του υπουργού οψέποτε γίνει ο ανασχηματισμός.

Αυτή, όμως, είναι η πιο αδιάφορη πλευρά του προβλήματος. Αν, δηλαδή, τα αποκαλυπτόμενα έχουν σχέση με ενδοκυβερνητικές τριβές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ας τα βρουν μεταξύ τους. Το πράγμα, όμως, παίρνει άλλη τροπή αν όντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, εν γνώσει του υπουργού Υγείας, διατηρεί δυο αρχεία κρουσμάτων και αν αυτό οδηγεί σε παροχή λανθασμένων η ελλιπών στοιχείων στην υπό τον κ. Τσιόδρα επιτροπή των ειδικών.

Οι διαψεύσεις του κ. Πέτσα όσο και η ανακοίνωση του κατηγορούμενου ΕΟΔΥ δεν έχουν καμία αξία. Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απάντηση είναι οι επιστήμονες, καθώς κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Για παράδειγμα, ποιος ευθύνεται για το γεγονός η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας χωρίς ουδείς να το διαπιστώσει εγκαίρως , ώστε να ληφθούν μέτρα; Ακόμα και ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι η λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη έγινε με καθυστέρηση, διότι ουδείς του το εισηγήθηκε.

Μετά τις τωρινές αποκαλύψεις, τίθεται ένα διπλό ερώτημα : Η καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με τον τρόπο που αποκαλύπτεται έγινε από λάθος; Ή με σκοπιμότητα, δηλαδή για να φαίνεται μικρότερος ο αριθμός; Οι ευθύνες είναι προφανείς και στις δύο περιπτώσεις. Όμως, στη δεύτερη είναι και εγκληματικές.

Δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω αν, όπως ψιθυρίζεται, κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν τον Κικίλια μέσω ΕΟΔΥ. Ενδιαφέρει αν ο ΕΟΔΥ κάνει καλά το έργο που έχει αναλάβει ή αν μετέχει σε παιχνίδια με «μαγειρέματα» στοιχείων. Το δεύτερο θα είναι πολλαπλά εγκληματικό την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες και χιλιάδες ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία.

Οσοι από τους επιστήμονες γνωρίζουν, αν γνωρίζουν, κάτι τέτοιο δεν δικαιούνται να σιωπούν...

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: