30.11.20

Οι έμποροι της ελπίδας και των Εθνών...


Μπορεί να ελεγχθεί ο νέος κορωναϊός με το εμβόλιο; 

 Ο Τόμας Κίντελ είναι ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης καταστροφών στο Ντέγκεντορφ, μία πόλη της Βαυαρίας. Ζωγραφίζει στον …αέρα με τα χέρια του πως θα δημιουργηθεί στην πόλη η νέα μονάδα εμβολιασμών για τον κορονοϊό: “Εδώ θα είναι η κύρια είσοδος του κέντρου εμβολιασμού και εκεί θα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη που θα δείχνει στους ανθρώπους που θα παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, πότε θα έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν» λέει ο Κίντελ στην Suddeutsche Zeitung. 

 Προς το παρόν ο Κίντελ στέκεται μπροστά σε 14 κιβώτια -στα οποία όπως λέει- υπάρχουν μόνο μερικές σκονισμένες καρέκλες, ένα ιατρικό κρεβάτι, ένας νιπτήρας και μια ραφιέρα. “Σε λίγες μέρες τα πράγματα θα φαίνονται πολύ διαφορετικά εδώ”, λέει ο Κίντελ που θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την τάξη στη διάρκεια των εμβολιασμών. «Μπορούμε να ελέγξουμε τον κορονοϊό με το εμβόλιο» λέει με σιγουριά ο υπεύθυνος ασφαλείας και αποκαλεί τα κέντρα εμβολιασμού «ακτίδα της ελπίδας μας». Αυτό που συμβαίνει στο Ντέγκεντορφ, γίνεται παντού σήμερα στη Γερμανία. 

Μετατρέπονται μεγάλοι χώροι σε ειδικές αίθουσες για τους εμβολιασμούς, μεταφέρονται οι ειδικοί καταψύκτες που είναι αναγκαίοι για να αποθηκευτούν τα εμβόλια, προσλαμβάνονται γιατροί και άλλο υγειονομικό προσωπικό. «Το πρόγραμμα εμβολιασμού Covid 19 είναι ένα τεράστιο έργο» γράφει η SZ. «Είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στη γερμανική ιστορία και για αυτό είναι πολυάριθμοι οι κίνδυνοι, αλλά και οι αβεβαιότητες που πρέπει να ξεπεραστούν». Η Γερμανία περιμένει το «γερμανικό» εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η εδρεύουσα στο Μάιντς, BioNTech με την αμερικανική Pfizer.

 Ολη η προσοχή είναι στραμμένη στις 10 Δεκεμβρίου, όπου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο αυτό. Αλλά ακόμα κι αν η FDA δώσει το πράσινο φως, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την Ευρώπη. Ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίζει ανεξάρτητα από την FDA εάν ένα εμβόλιο μπορεί να δοθεί στους Ευρωπαίους. Η SZ ενημερώθηκε από τις αρχές ότι “το νωρίτερο στο τέλος του έτους” αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία έγκρισης. Και όταν εγκριθεί το εμβόλιο, ακολουθούν οι «μεγάλοι άγνωστοι»: Θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους όσους το χρειάζονται από την αρχή; Η Biontech και η Pfizer εκτιμούν επί του παρόντος ότι εφέτος θα παραχθούν παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. 

Αυτές αρκούν για τον εμβολιασμό μόλις 25 εκατομμυρίων ανθρώπων.. Αναφορικά με τον εφοδιασμό σε εμβόλια, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer. Tο εμβόλιο αυτό πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι παραδόσεις θα γίνονται σε ειδικά εμπορευματοκιβώτια. Τι γίνεται όμως με τη διατήρηση σε κέντρα εμβολιασμού, που δεν διαθέτουν ειδικές αποθήκες; «Οι καταψύκτες αυτοί έχουν μεγάλη ζήτηση και αν ψάχνετε τώρα για μια συσκευές βαθιάς κατάψυξης στους μείον 70 βαθμούς, είναι πολύ αργά -η αγορά έχει κλείσει» λέει ο Ρενέ Γκότσαλκ, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της Φρανκφούρτης . Βέβαια, όσον αφορά το εμβόλιο της αμερικανικής Μoderna, η θερμοκρασία φύλαξης είναι χαμηλότερη, στους -20 ° σύμφωνα με την εταιρεία. Το εμβόλιο Astrazeneca επίσης μπορεί να φυλάσσεται στους – 4 °, δηλαδή σε κανονικό ψυγείο. 

 Άγνωστες οι μελλοντικές παρενέργειες

 Αγνωστος είναι επίσης ο αριθμός των «προθύμων» που θα θελήσουν να εμβολιαστούν ή έχουν αμφιβολίες. Με δεδομένο ότι τα εμβόλια παρασκευάστηκαν πολύ γρήγορα, δεν ξέρουμε τις μελλοντικές παρενέργειες ή πιθανές αντενδείξεις, ειδικά για ηλικιωμένους με προηγούμενες ασθένειες. 

Ο επιδημιολόγος του βερολινέζικου νοσοκομείου Charité, Ερικ Σάντερ επισημαίνει ότι «η περίοδος παρατήρησης για τις σχετικές παρενέργειες του εμβολίου είναι ακόμη πολύ μικρή». Όπως εξηγεί ο δρ Σάντερ, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πόσο προστατεύει ο εμβολιασμός από σοβαρές μολύνσεις Covid-19. “Επιπλέον, πρέπει να αποδειχθεί πόσο διαρκεί η προστασία με τον εμβολιασμό...

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: