29.11.20

F1: Πώς βγήκε από εκεί μέσα ζωντανός;...


Στο… στρίμωγμα του πρώτου γύρου, ο Romain Grosjean έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου της Haas και ακολούθησε το χάος. Αυτό έπεσε πάνω στις... μπαριέρες, που στο συγκεκριμένο σημείο που θεωρητικά δεν είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, ήταν συμβατικές. Στα σημεία επικινδυνότητας, στις εξόδους των στροφών κτλ, οι πίστες εφοδιάζονται με νέας τεχνολογίας μπαριέρες τύπου TechPro, που απορροφούν μέρος της σύγκρουσης.

 Ως αποτέλεσμα, σε ένα σημείο όπου ο Grosjean είχε αναπτύξει ταχύτητα άνω των 200 km/h, η σύγκρουση που ακολούθησε ήταν σφοδρή. Τόσο σφοδρή που το μονοθέσιό του κόπηκε στα δύο – πράγμα που δεν βλέπουμε στη σύγχρονη Formula 1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει φωτιά αφού στο σημείο εκείνο βρίσκεται και το ρεζερβουάρ, το οποίο στην εκκίνηση των αγώνων έχει περίπου 110 λίτρα καυσίμου. 


 Απίστευτο – Βγήκε από εκεί μόνο με γρατζουνιές 

Η έκρηξη ήταν σοκαριστική αλλά αυτή καθ’ αυτή δεν αποτελούσε κίνδυνο. Ας δούμε όμως τι έσωσε τον 34χρονο οδηγό, επιβεβαιώνοντας τα εντυπωσιακά στάνταρ ασφαλείας της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αφού στο παρελθόν θα κάναμε λόγο για δυστύχημα. Το βασικότερο ήταν το Halo, το σύστημα ασφαλείας που εισήχθη στο σπορ το 2008 και είναι υποχρεωτικό. 


Πρόκειται για μία κατασκευή από τιτάνιο, σχεδιασμένη να προστατεύει το κεφάλι του οδηγού. Καθώς το μπροστινό μέρος του μονοθεσίου χώθηκε ανάμεσα στις μπαριέρες, το halo, όπως φυσικά και η παροιμιώδης αντοχή του κόκπιτ που έμεινε ανέπαφο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μη τραυματιστεί ο Grosjean και κυρίως, να διατηρήσει τις αισθήσεις του. Επόμενο σωτήριο στοιχείο, ήταν η πυρίμαχη στολή. 
Φτιαγμένη από το ειδικό υλικό Nomex, αντιστέκεται ακόμα και σε θερμοκρασίες της τάξης των 800 βαθμών Κελσίου για περισσότερα από 11 δευτερόλεπτα. Και αυτό το υλικό δεν αφορά μόνο στη στολή αλλά και στα εσώρουχα αλλά και τις κάλτσες των οδηγών. Ένα τρίτο στοιχείο αφορά στην εκπαίδευση των οδηγών. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που επιβάλει η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκινήτου αθλητισμού και σύμφωνα με αυτές, οι πιλότοι της F1 εκπαιδεύονται στον ταχύ απεγκλωβισμό. Όπως μαρτυρά το συγκλονιστικό video από το Σακχίρ, ο Grosjean διατήρησε τις αισθήσεις του και κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνος του από το κόκπιτ, την ώρα που όλα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός. 

Με την προσωπίδα του κράνους του σχεδόν λιωμένη, έχοντας προστασία μόνο από την πυρίμαχη κάλτσα στο αριστερό του πόδι, όπως φάνηκε τη στιγμή που πήδηξε ότι είχε μείνει από τις μπαριέρες για να βρει σωτηρία στην αγκαλιά του γιατρού της F1, Ian Roberts, που είχε σπεύσει στο σημείο. Όλα λειτούργησαν ιδανικά, ώστε την ώρα που εκτυλίχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο, να μιλάμε για ένα θαύμα και όχι μία τραγωδία. Και όσα έγιναν και συγκλόνισαν τον κόσμο, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό μάθημα που θα βοηθήσει να σωθούν κι άλλες ζωές στο μέλλον. 

 Γιατί μερικές φορές ξεχνάμε, πως παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός ήταν, είναι και θα είναι επικίνδυνος...

Πάνος Σεϊτανίδης 

 Πηγή:newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: