30.11.20

Τα πραγματικά κρούσματα μπορεί είναι διπλάσια ή τριπλάσια...


Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού μπορεί να είναι και τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι... 
ασυμπτωματικοί ή να ή να μην υποβάλλονται σε τεστ. «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA. «Αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά για την άρση των μέτρων είπε ότι «θα δούμε πως θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500. Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα. Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200,300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα. Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που λένε και οι ιδιοκτήτες ότι να ανοίξουν για δέκα μέρες δεν έχει νόημα για αυτούς. 

Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει. Για να γίνει αυτό είπε ότι πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα από την άλλη η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. «Σιγά – Σιγά τότε η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει», είπε. Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν γίνεται όπως είπε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. «Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο», είπε και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήταν πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα. Υπήρχε και η μεταφορά από τα βόρεια σύνορα κόσμου, είναι όλα υπό μελέτη. «Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα και όπως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε». 

Εξήγησε ότι από τα λήμματα έχουν βγει κάποιοι αριθμοί. Από τον ΕΟΔΥ λέει ότι το 25 με 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα. Τέλος ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες. Ανεξαρτήτως εάν λοιπόν έχει κάνει τεστ ο κ. Βατόπουλος προτείνει ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα»...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: