30.11.20

Φόβοι για αύξηση τιμολογίων ρεύματος ...


...από την εκτίναξη στο κόστος προμήθειας λόγω target model...

 Τριγμούς στην αγορά ηλεκτρισμού προκαλεί η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη... χονδρεμπορική αγορά, με τους ιδιώτες προμηθευτές να απειλούν για μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, με ορατό τον κίνδυνο βιωσιμότητας για τον κλάδο.

 Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή της νέας δομής οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) και τις αυξημένες προσδοκίες της κυβέρνησης για εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί για τους προμηθευτές ενέργειας στα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Εξ αυτών το μεγαλύτερο κομμάτι λόγω του αυξημένου μεριδίου της επωμίζεται η ΔΕΗ, η οποία όμως κερδίζει και από τις τιμές στην χονδρεμπορική ως παραγωγός ενώ το μεγάλο «χαστούκι» επωμίζονται, οι μη καθετοποιημένοι όμιλοι, οι οποίοι πιέζουν για την λήψη άμεσων μέτρων.

 Σήμερα, στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειοψηφία των προμηθευτών ηλεκτρισμού αφού οι υπόλοιποι 4 ανήκουν στους καθετοποιημένους ομίλους δηλαδή διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής (ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Elpedison). 

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Πηγή:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: